Promenaderna – Folkparken

Foto: turistnorrkoping

Stationshuset skapades i herrgårdsstil av arkitekten A W Edelsvärd och anses fortfarande av många vara stadens vackraste byggnad. Framför den anlades en park som skulle försköna den första anblicken av Norrköping för alla turister. Tanken att försköna staden med parker och grönska väcktes då Norrköping gick in i en stark industriell expansion.

Foto: turistnorrkoping

Idén till Promenaderna föddes ur samarbetet mellan trädgårdsarkitekt Knut Forsberg och Norrköpingskungens son Erik Swartz. Resultatet blev en ring runt staden av trädplanterade gatustråk. Anläggandet av Norra Promenaden påbörjades 1858 och i sin fullbordan blev den 3,5 km lång – Europas längsta alléstråk. Den centrala körbanan omgavs på båda sidor med två rader lindar och mellan dem löpte gångbanor. Nya Promenader skapades i söder, sydost och öster. I väster kom istället Folkparken.

Bild: Wikipedia

Ordförande i stadsfullmäktige, riksdagsman och disponent för Aktiebolaget Gripen, John Philipson lät bekosta denna park på Dragsgärdet.

Folkparken var tänkt som industristadens livgivande lunga. Textilarbetarna och deras familjer skulle här vandra på sin fritid, undan trångboddhet och solfattiga bakgårdar, kanske med matsäckskorg, mungiga och kortlappar. Folkparken liksom det stora friluftsreservatet Vrinneviskogen är numera ett omtyckt promenadmål, en samlingsplats för publika tillställningar under bar himmel.

Foto: turistnorrkoping

En initiativrik tysk, Petter Speet startade eget textilföretag på kvarntomten vid Strömmen där den gamla Dragskvarnen verkat. De starka forsarna hindrade passage av båtar och i stället måste de dragas på land förbi fallen. Därav namnet Drag. Många var de som slet ihjäl sig av detta arbete.

Bild: Wikipedia

Folkparken stod klar 1895 då också Helgo Zettervalls nybyggda Matteuskyrka reste ett väl synligt riktmärke i stadens största park.

Källor: Texten är ett fritt utdrag ur Stad i nöd och lust, Norrköping 600 år, Arne Malmberg (1983), Wikipedia

 Läs mer om promenaderna i Stadens gröna minne

AP/LDm

Tillbaka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s