Norrköpings Arbetareförening

Foto: turistnorrkoping

Åbackarna i Folkparken var under industrialismens barndom en populär samlingsplats för unga textilarbetare. Det var här organisationstanken under många samtal och ivriga överläggningar slog rot sommaren 1860. Resultatet blev Norrköpings Arbetareförening, den första i sitt slag i landet. Det var åtskilliga år innan August Palm började resa runt i landet för att predika den nymodiga socialismen. Tre saker var bannlysta i den nybildade föreningen: religion, politik och kvinnor. Stensättaren A P Slättengren och klädesvävaren *G Kahlson var eldsjälarna bland de fjorton ungdomar som stiftade föreningen. Den 21-årige Slättengren som hade gått på Ebersteinska blev ordförande, Kahlson som kunde texta och räknade bra blev sekreterare. 

*Ytterligare information finns ej tillgänglig.

Foto: turistnorrkoping

Föreningens syfte var att lyfta arbetarna genom självhjälp och studier. En direktion skulle styra verksamheten. Starten blev en överväldigande framgång. Medlemmar strömmade till och orsaken var nog främst den sjuk- och begravningskassa som snabbt inrättades. Den gav arbetarna möjlighet till en social trygghet som tidigare varit obefintlig. Redan efter tre år hade föreningen ca 1000 medlemmar och grunden var lagd till ett eget hus, möjliggjort genom aktieteckning. Teater och bildningsverksamhet startades. De första kooperativa initiativen togs med ett handelsbolag och en yllefabrik. Ett långt liv fick Norrköpings Folkbank som blev stadens fjärde bank och föregångare till Handelsbanken. 

Föreningen tog senare initiativet till den kommunala Arbetsförmedlingen och till Norrköpings Hyregästförening. 

Störst i landet 

Bild: Wikipedia

Arbetarföreningen i Norrköping var den ojämförligt största i landet och blev också ett föredöme för de andra. Den deltog med en imponerande verksamhetsberättelse på en utställning i Paris, startade en nödhjälpsfond för in- och utländska behjärtansvärda ändamål. Man hyllade frihetshjälten Garibaldi i Italien och protesterade mot ryska förtrycket i Polen. Föreningen skulle räcka till för allt.

Foto: turistnorrkoping, Rhododendrondalen, film 4,20 min

En dynamisk kraft och den starke mannen under den mest sjudande perioden var ordförande och bankvaktmästaren Gustav Blohm. Han var en mästerlig organisatör, inte minst av föreningens årsmöten som formades till väldiga folkfester. 

Nödåret 1868 fraktade en karavan av ångbåtar ut 1800 deltagare till Kolmårdens marmorbruk. Det motsvarade 10 procent av stadens totala befolkning. Medlemsunderlaget bestod av över 70 procent arbetare medan styrelsen med tiden fick ett allt större inslag av medelklass. 

Politiken bannlyst 

Föreningen arbetade helt inom det gamla borgerliga samhällets ramar. Kungen mottogs alltid med uppvaktning och sång när han besökte Norrköping. Majestätet var välvillig tillbaka och det var också de styrande i staden med vilka föreningen mestadels stod på god fot. Under ”brödupproret” 1867 hjälpte man till att återställa den goda ordningen. När det gällde barnarbete i fabrikerna hänvisade föreningen till de som hade det sämst ställt och var beroende av en extra inkomst. Man uttalade sig däremot för allmän rösträtt, skatteform, humanare fångvård och slopande av dödsstraff. 

Bild: Wikipedia

Kvinnor, religion och politik var bannlysta i föreningen. Stadsrådet Fredrik Carlsson fick inte ens se lokalerna då han gjorde besök i staden. När ”mäster” Palm senare kom till Norrköping för att tala om den nya socialdemokratin blev även han avvisad. Det skedde efter en omröstning med knapp majoritet. 

Året var 1883 och det kom att bli en vändpunkt i föreningens historia. Från med nu möter den en allt skarpare kritik från vänsterliberalt håll. Tidens nya strömningar återspeglas också bland medlemmarna i en växande opposition mot en alltför konservativ och företagarvänligt styre. Nästa gång August Palm kommer till staden blir det fritt fram efter omröstning. 

Långt in på 1900-talet svänger den politiska opinionen fram och tillbaka inom föreningen. Den förblir länge en maktfaktor genom sin mångsidiga verksamhet och den stora sjukkasserörelsen med 4000-5000 medlemmar. År 1908 deltar Norrköpings Arbetarförening för första gången i första majdemonstrationen. 

Källor: I De Geers fotspår, Arne Malmberg, (Texten är ett fritt utdrag ur boken), www.norrköping.se, Wikipedia

LDm

Tillbaka

 

3 kommentarer till Norrköpings Arbetareförening

  1. Karin skriver:

    Jag försökte följa länken till A. P. Slättengren men den fungerar inte

    • Tack för att du uppmärksammade oss på det! Länken som inte fungerade beror på att Arbis inte har någon aktivitet för tillfället. Länken är borttagen. Vänligen Turist Norrköping

  2. Lars Mide skriver:

    Finns förteckning över styrelsens sammansättning över tid?
    Lars

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s