Port mot världen

Bildmontage: turistnorrkoping

Järnbanan med de frustande lokomotiven hade tillfört Norrköping ett nytt folknöje. Under första åren ringlade sig alltid långa köer för att köpa biljett till söndagens morgontåg. Det hade oftast ett 30-tal vagnar, som snabbt fylldes av familjer med barn, dragspel, matsäcksknyten och filtar. De senare svepte man in sig i omedelbart för att skydda sig mot drag som uppstod genom tågets oerhörda hastighet, kanske 50 km i timmen. Man steg av i Åby, Graversfors eller Simonstorp för att tillbringa en skön utflyktsdag i det fria.

Foto: turistnorrkoping

Det var sällan som någon fortsatte till Katrineholm för att byta tåg vidare till Stockholm eller Göteborg. Norrköpingsborna var länge en aning misstänksamma mot tågen och för långresor valde de helst de trygga och välbekanta ångbåtarna.

Hamnen var fortfarande Norrköpings port ut mot världen. De många fartygen gav en fläkt av fest och äventyr. När Ringborgs långseglande brigg Felix signalerade sin ankomst med kanonskott vid Syltenberget strömmade många nyfikna till. Staden hade en egen flotta av flitiga ångbåtar. Några gick i linjetrafik på Stockholm.

Länge var Saltängsgatan den förnämsta av Norrköpings gator. Många stadsbor höll sig med hästekipage och för dessa var gatan ett populärt strög på söndagarna. Hästpromenaderna gick mellan Ullmagasinet och Kanontorget, om och om igen, så att man fick hälsa på alla.

Ull och skärkarlsmarknader

Mera omväxlande gratisnöjen var marknaderna. De hade inskränkts till två per år och spelade inte längre samma roll för köpenskapen sedan staden fått en mängd fasta butiker.

Ullmarknaden i juli behöll sin popularitet som ett av årets stora evenemang. Så mycket ull förekom inte i stånden på Tyska torget men där såldes guld och silver, kopparkastruller, skillingtryck, böcker, karameller, yxor och liar. Prästen i Hedvigs kyrka höll marknadspredikan för adel, borgare och bönder, som efteråt lät sig slukas upp av torgvimlet. Stadsvakten musicerade flitigt den här dagen, västgöteknallar och diverse artister tävlade om uppmärksamheten, barnen skrek efter bröstkarameller och ballonger, sådana fanns redan på 1860-talet.

Det hölls marknadsbal på stadshuset och ibland var höga dignitärer med någon anknytning till yllebranschen inbjudna från Stockholm.

Skärkarlsmarknaden hölls i september. Då kom fiskare och skägårdsbönder i stora massor med sina båtar och upptog hela södra kajen.

Foto: turistnorrkoping

Årets högtider hade sina speciella traditioner. På Midsommarafton ville Norrköpingsborna fara till landet. ”Varje skogsdunge, varje liten grön fläck var ockuperad på två mils omkrets från staden”, rapporterades det om helgfirandet 1870. Många for med hästkärror och andra gick till fots. I juli stannade nästan alla i staden. En del förmögna flyttade till sina sommarvillor på Sylten. Strömmen hade bra vatten och dög att bada i.

Dans och teater var vinterhalvårets stora folknöjen. Lördagskvällar dansades det i alla sorters lokaler, hotell, teatrar, ja också i en uttjänt smedja. På Egges salong introducerades maskeradbalen som en lång period var på modet.

På stadshuset hölls assembléer för dem som kunde kosta på sig och där höll också stadens ordenssällskap muntra gillen. Det anrika Musikaliska Sällskapet gav konserter med tidens stora kompositörer på programmet.

Vintern var balernas tid på året. Man kunde börja med ett slädparti i fackelsken på de snöiga, smala gatorna och sluta på stadshuset. Där hölls bal på annandagen, nyårsafton och tjugonda knut.

Bild: nt.se

Butikernas julskyltning började på 1860-talet. Gottschals affär längst ner på Drottninggatan vid bron annonserade sig ”lika välförsedd som hufvudstadens förnämsta affärshus”. Här kunde man få allt, butikens sortiment av julklappar uppgavs till 25 000 artiklar. Detta var ändå i nödåret 1869.

Källa: Stad i nöd och lust, Norrköping 600 år 1984, Arne Malmberg, (Texten är ett fritt utdrag ur boken)

LDm

Tillbaka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s