Skola före sin tid

Foto: turistnorrkoping

Det fanns på 1770-talet en tysk skola och en så kallad trivialskola, båda med relativt avancerad undervisning. Det var tobaksfabrikören Petter Swartz och hans hustru Brita Ryy som beslöt att få till stånd åtminstone någon förbättring av stadens skolväsende. Swartz donerade 20 000 daler kopparmynt för att skapa en friskola som skulle ge undervisning åt fattiga barn. De skulle bli ”ömt och milt hanterade eftersom de, som ofta händer för det de äro fattiga, bliva hårt medfarne” skrev han i sin begäran. 

Makarna intresserade andra förmögna stadsbor och fick till stånd ”De 14:s förening”. Det visade sig att de 13 andra istället ville ha ett barnhus i staden och så blev det både barnhus och skola. Makarna Swartz inrättade nämligen själva sin skola. Skolan startade 1772 med 30 barn till att börja med i goda lokaler i kvarteret Korpen vid Prästgatan och med en välutbildad lärare.

Foto: turistnorrkoping

Instruktionerna för den nya skolan, som anses ha varit enastående i landet på den här tiden hade utformats av Swartz maka. Brita Ryy var dotter till en tullvaktmästare och bokbindare som dog tidigt och lämnade familjen i små omständigheter. Båda döttrarna var litterärt intresserade, vilket var ganska märkligt på den här tiden, särskilt mot bakgrunden av uppgiften att de tjänade sitt uppehälle som pigor, i varje fall Brita.

Efter giftermålet med Swartz sålde hon en tid snus i hans affär. Hon födde nio barn i äktenskapet men hann också skriva arbeten i pedagogiska frågor vilka hittades otryckta efter hennes död. 

Källor: Texten är ett fritt utdrag ur Stad i nöd och lust, Norrköping 600 år, Arne Malmberg, Wikipedia 

Tillbaka

LDm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s