Strömmens rasande utbrott

Foto: turistnorrkoping

Strömmen gav kraft och skönhet och den var stadens livgivande pulsåder. Det hände ibland att den tog herraväldet och i raseri kastade sig över allt som kom i dess väg, krossande och förstörande.

I april 1788 gick den fram i en väldig vårflod. Fyra av Bergsbrons stenvalv rasade, Gamlabro störtade i djupet och Holmenbron rycktes bort.

Ett tvåvåningshus i sten, innehållande ett färgeri och ett större brännvinsbränneri försvann i vattenmassorna, lika så ett annat stort bränneri. Två mindre fabriker och rådman Lundmans stora tvåvåningshus rycktes med av flodvågen. Den enda kvarvarande bron var Saltängsbron som man med stor svårighet lyckades rädda. Tre personer omkom under räddningsarbetet. Bortåt 20 kvarnar flöt bort eller spolierades, dyrbara vattenverk, fördämningar, dammar och fiskekar spolades med eller krossades.

Foto: turistnorrkoping

De låga dalarna av staden förvandlades till sjöar. Vattnet stod så högt över Gamla torget att man under några dagar måste ro i slupar över torget för att komma från eller till sina bostäder.

Vårflodens verkningar sträckte sig över flera veckor och värdet av det förstörda steg till enorma belopp.

Bild: Wikipedia

Bara ett par månader senare ställdes den drabbade staden inför ytterligare hård ekonomisk påfrestning, Gustaf III hade kastat Sverige i krig med Ryssland. Nu ville inte Norrköping riskera ett nytt 1719. Man litade inte på herrarna i Stockholm och beslöt att ordna sitt försvar i egen regi. Det gjordes effektivt med spärrar vid Bråvikens smalaste del. Vid Skenäs befästes stranden med palissader och spanska ryttare och försågs med 40 kanoner. Mittemot på Säterholmen ordnades liknande försvar. Vårdkasar uppfördes längs hela kusten.

Bild: Wikipedia, Skenäs

Under kriget gick stora vapenlaster som alltid från Norrköping. Ett av fartygen kom aldrig fram. Det var Carolus på väg till Stockholm med musköter ombord som förliste vid Landsort.

Spärren i Bråviken sattes aldrig på prov. Den ryska flottan kom inte ens i närheten.

Trots svenska motgångar i övrigt blev den till sist besegrad i sjöslaget vid Svensksund 1790. Norrköping fick ändå sin del. Närmare 1000 ryska krigsfångar transporterades till staden för inkvartering.

Källor: Texten är ett fritt utdrag ur Stad i nöd och lust Norrköping 600 år 1984, Arne Malmberg, Stolta stad Norrköpings Tidningar, Wikipedia

LDm

Tillbaka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s