Del 2, Glasmästare Wases hus

Foto: turistnorrkoping, Wases hus 1951, ur Gamla Norrköpingsgårdar, Anders Törnvall

Ett av de äldsta husen vid Gamla Torget, är huset i det nordvästra hörnet av torget. Man kan inte med bestämdhet säga när det byggdes, men det finns flera skäl till att tro att det är väldigt gammalt, troligen från 1700-talet. Än idag kan man ibland höra gamla norrköpingsbor kalla byggnaden, med det branta takfallet, för ”Waseska huset”. Mest känt är det nog, trots allt, under namnet ”Tvål-Jocke”, eftersom det länge fanns en tvål- och textilaffär inrymd i huset. Att det fick namnet Waseska huset, beror på att en glasmästare Eric Wase under den senare delen av 1700-talet ägde huset.

Foto: turistnorrkoping, Wases hus

Vem var då denna Eric Wase? Han kanske rent av var ett sidoskott på de kungliga Vasarnas stamträd. Gustav Vasas far hette ju Eric (Johansson) Vase. Även om det verkar osannolikt, behöver det inte vara helt uteslutet. Det är ju känt att en del människor i landet bevisligen kan räkna släktskap med Vasaätten, genom något illegitimt kungabarn. Eftersom glasmästare Wase inte var vilken person som helst i 1700-talets Norrköping, kan det vara på sin plats att nämna något om hans sammanhang med huset i fråga.

Eric Wase föddes 1734 och vann burskap, fick privilegium, som glasmästare i Norrköping 1763. När han var i femtioårsåldern gifte han sig med Maria Katarina Humbla, dotter till en kakelugnsmakare i staden.

I september 1765 hade Wase köpt huset vid Gamla Torget för 5 500 riksdaler riksgälds av skräddaren Joh. Cappelman. Han använde huset som bostad och glasmästarverkstad. Wase blev en betrodd man inom sitt yrke och var på äldre dagar glasmästarnas ålderman.

Han var intresserad av litteratur och ägde en hel del böcker. Av annonser i Norrköpings Weko-Tidningar framgår att det i början av 1789 fanns en ”boklåda” i huset, det var kanske den äldsta i staden, där det såldes åtskillig litteratur.

Foto: turistnorrkoping, Wases hus

Glasmästaren hade tur i oturen då han fick behålla sitt hus, under den osedvanligt svåra vattenflod, som i början av maj 1788 åstadkom stor förödelse utmed strömmens stränder. Vattnet stod länge högt över Gamla Torget, det rann in genom de nedre fönstren i Wases hus. På torget rodde man omkring i slupar. En annan byggnad i närheten togs av det forsande vattnet och seglade iväg ända ner till Saltängsbron. Gamla Bron, som låg alldeles intill torget, förstördes av översvämningen, som väckte uppmärksamhet över hela landet.

Eric Wase överlevde sin hustru, han avled 1812. Paret hade inga barn. Ett par år tidigare hade han sålt sitt hus till sin granne Joh. Fr. Zander för 900 riksdaler banco. Zander var källarmästare och ägde övriga hus och tomter i kvarteret Gamla Rådstugan. Det var därför som husets vidare öden förenades med Eschelsonska fastighetens och knappast har någon självständig historia i fortsättningen.

Foto: turistnorrkoping, Louis de Geer

Sedan midsommaren 1945 kan Gamla Torget uppvisa ett av stadens förnämsta konstverk, Carl Milles mäktiga staty av Louis De Geer, som med sin detaljrikedom pryder torget, precis utanför Glasmästare Wases hus. Det tog lång tid innan den kom på plats, men är nu till glädje för norrköpingsbor och turister. Louis De Geer som står där på torget och blickar ut över sitt gamla industriområde och kanske begrundar sitt livsverk under Norrköpings storhetstid.

Den här artikeln är publicerad med reservation för eventuella felaktigheter och feltolkningar.

Källa: Den här artikeln är ett fritt utdrag ur Gamla Norrköpingsgårdar, Anders Törnvall, tryckt 1968

20 mars 2012: Uppdatering; En länk till en artikel 16 mars 2012 i Norrköpings Tidningar

Ldm

Tillbaka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s