Spelkort, kalsonger och tändstickor

Med alla textilfabriker som fanns runt Strömmen och dess forsar hade Norrköping fått det industrilandskap, ett landskap som i stort sett behållit sin yttre karaktär fram till idag.

Foto: turistnorrkoping

När landskapet en gång skapades var det ett led i en historisk utveckling, som i hög grad var knuten till Norrköping. Det var på den tiden ett levande landskap, fyllt med tusentals arbetande människor vid en mängd surrande och slamrande maskiner.

Nya industrier växte också upp utanför strömregionen, de två största vid Drottninggatan. Wiechels trikåfabrik grundades av en tysk handelsresande, Gustaf Wiechel. Wiechel brukade ofta besöka Norrköping. I det nuvarande varuhuskvarteret Linden, vid Drottninggatan, uppfördes fabriken 1854.

Bild: Östgötabild, Vy från kvarteret Linden 1898

Fabriken satsade på kalsonger, tröjor, strumpor och vantar och blev snart den ledande i branschen. Man hade tidvis mer än 500 anställda i fabriken.

                             

Bilder från Google bilder

Anställningsförhållandena var hårda på den här tiden. På Wiechels trikåfabrik började arbetet klockan sex på morgonen och slutade klockan sju på kvällen, på lördagar slutade man klockan 18. Barnarbete var vanligt, antalet anställda under 18 års ålder varierade mellan 15 och 20 procent fram till 1912 i Norrköpings textilindustri. Arbetet inom trikåfabriken var ett utpräglat kvinnoyrke och därmed lågavlönat. Lönerna ansågs vara de lägsta i Norrköping. De kvinnliga anställda på trikåfabriken tjänade omkring 3 kronor och 50 öre i veckan. Kvinnor som var anställda på Norrköpings Bomullsväfveri uppskattas ha haft en årslön på mellan 275 och 320 kronor. År 1889 tjänade en väverska 5 kronor per vecka och de manliga arbetarna 9 kronor per vecka.

Bild: Wikipedia

En ung handelsresande i staden, Frithiof Åberg, fick en idé, som utvecklades till en storfabrikation. Han var resande åt en fabrikör i klädesvaror. Vid sidan om tillverkade fabrikören kortlekar, som Åberg alltid tog med sig på sina resor. Korten sålde bra och inspirerade Åberg att starta en egen fabrik. Han grundade Lithografiska AB 1858 i kvarteret Tulpanen, vid Drottninggatan, det är idag ett varuhuskvarter.

Bakom sig får Åberg några nya och ovanliga intressenter, bland andra bokhandlare Wilhelm Wallberg och den originelle apotekaren C F Asker, ägare till Ståthöga gård och stadens mest hängivna beundrare av Napoleon.

Tillverkningen började med gammaldags oxvandring som enda kraftkälla. De nya kortlekarna med trevliga honnörsgubbar fick en strykande åtgång. Frithiof Åberg kunde utvidga och modernisera, anställa konstnärer och yrkesvana grafiker.

Här trycktes också etiketter till Swartzens olika snussorter, till vinhandlare och till tändsticksfabriker. Man tryckte även blanketter som landets växande pappersbyråkrati började ropa efter. Blankettsverige grundades under ett halvt sekel med tekniskt bistånd från Åberg i Norrköping, som dominerade marknaden till 95 procent. Man tryckte också sorg- och visitkort.

Efter Frithiof Åbergs bortgång tog hans son över Lithografen. Företaget gick 1913 upp i AB Sveriges Lithografiska tryckerier. Carl Bergsten ritade den märkliga fabriksbyggnaden i kvarteret Flöjten, vid Östra promenaden, där verksamheten fortsatte i många år.

Foto: Lithografen 1910, Fredrikssons arkitektkontor

Kring sekelskiftet var Lithografen den tredje största industrin i Norrköping. Man hade tidvis över 950 anställda.

Tändstickor blev en exportartikel som bidrog till att Sverige utvecklades som industriland.

I någon mån var även Norrköping med i leken och den korta historien har faktiskt sina poänger.

En fabrik för tillverkning av fosfortändstickor startades vid kvarteret Hallen, vid Kungsgatan, redan 1852, av Johan Svante Svensson, det ser ut som om verksamheten gått bra, men 1855 verkade Svensson ha tröttnat och fabriken lades ned. Fosforstickornas tändsats innehöll en gul fosfor som var så giftig, att den ibland utnyttjades av skrupelfria personer, för att till exempel påskynda arvsföljd.

Bild: Google bilder, Erik Pasch

Professor Erik Pasch, född i Norrköping 1788, experimenterade slutligen fram en ofarlig tändsticka. Eriks far, som var timmerman, dog tidigt och pojken uppfostrades hos sin styvfar, Christian Pasch. Erik blev så småningom professor och hans uppfinning med stickor som man kunde stryka mot ett särskilt plån, skulle göra Sveriges namn känt i varenda liten vrå av världen. Det skedde dock efter hans bortgång, då hans uppfinning kunde utnyttjas.

Innan dess fick Norrköping en ny tändsticksfabrik. Den grundades 1870 av stadens förste telegrafdirektör, Erik Meuller.

Bild: http://thoresmatches.se, Tuppen, varumärke för tändsticksfabriken

Meuller var en påhittig man som i en nedlagd klädesfabrik experimenterade fram en ny sorts fosforsticka. Man bildade ett bolag med tillverkning och man hade 165 anställda.

Starten gick över all förväntan med en betydande export till bland annat Tyskland. Som konkurrent på marknaden hade man Jönköping, som var den ledande tändsticksstaden i världen.

 

Bilder: http://thoresmatches.se

Norrköping gick ut med tändsticksmärkena Midnight Sun och The Cock. Tuppen hade man väl lånat från bomullsföretaget. Just Tuppenetiketten knyckte i sin tur japanerna. De beställde till och med etiketter i tusentals på Lithografen och kunde därmed, utan att direkt ljuga, trycka dit ”Made in Sweden” på etiketterna.

Foto: turistnorrkoping, Lithografens byggnad idag

Efter 18 år lades, till mångas förvåning, Norrköpings lovande tändsticksfabrik ner. Tuppmärket, som var hugget i sten, satt kvar på den gamla fabriken vid Saltängsgatan, tills den revs under 1980-talet.

Alexander Lagerman kunde ha gjort Norrköping till landets största tändsticksstad, om man lyckats hålla honom kvar, mannen var guld värd.

Lagerman var son till en skräddare och född i Östra Eneby 1836. Han hade studerat fysik, kemi och mekanik vid Ebersteinska skolan. Troligtvis hann han nog också bära ut tidningar och besöka stadens tidningstryckeri. När han var 17 år visade han fram ritningar till en stilsättningsmaskin för typografer. Den ansågs vara epokgörande, men tyvärr gjorde någon i England samtidigt en liknande konstruktion och hann före med patentet.

Sitt intresse för tändsticksmaskiner kan Lagerman ha fått från den första tändsticksfabriken i Norrköping. När han var 26 år konstruerade han en så kallad komplettmaskin för fosforstickor.

Maskinen skar, svavlade, satsade och förpackade stickorna i en handvändning. För den konstruktionen fick Lagerman Vetenskapsakademiens stipendium. När Norrköpings nya tändsticksfabrik kommit igång var Lagerman på väg att lämna staden och gå till konkurrenten i Jönköping. Där gjorde han genialiska maskiner som spottade fram 20 000 färdiga tändsticksaskar varje dag. Det var helt revolutionerande och öppnade vägen till Sveriges dominans på världsmarknaden. Alexander Lagerman är erkänd som en av Sveriges största uppfinnare.

Han avled 1904 och testamenterade en stor summa pengar till en fond ”att bispringa fattiga uppfinnare som jag själv varit”.

        

Bilder från Google bilder och Wikipeida t v byst av Lagerman, t h Nerman

Lagerman fick en medalj präglad och en byst rest framför fabriken i Jönköping. Den kunde om ödet velat annorlunda, ha stått på Saltängen i Norrköping. Idag är den världsberömda fabriken i Jönköping ett minne blott.

Bild: Google bilder

Kvar finns tändsticksasken med den internationellt kända solstickspojken, ritad av Einar Nerman, även det en Norrköpingsson. Det var Nermans egen son som fick stå modell för teckningen. Nerman föddes 1888 och har också gjort sig känd som karikatyrtecknare av artister.

Källa: Texten till den här artikeln är ett fritt utdrag ur Stad i nöd och lust, Arne Malmberg, Wikipedia

LDm

Tillbaka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s