AB Svea Choklad

1987 fyllde Svea Choklad 100 år och det var då ett av Norrköpings  äldsta industriföretag. Det började redan 1887, när den unge trikåfabrikören Thure Billsten övertog den nystartade Engelska karamellfabriken, som specialiserat sig på så kallad rysk marmelad och engelska karameller.

Det nya företaget fick namnet Svenska Marmelad AB och det fick en flygande start. Man lanserade en rad nya artiklar och byggde snabbt upp en stab av handelsresande som besökte handlarna runt om i landet.

Redan efter tre år, 1890, flyttade företaget in i nya lokaler vid Stortorget. Byggnaden blev för generationer av Norrköpingsbor känd som ”Marmeladen” och senare ”Gamla Marmeladen”. Fabriken fanns där ända till 1927, då den nya fabriken i kvarteret Exporten, vid Tullhusgatan-Tegelängsgatan stod färdig.

Under årens lopp deltog Marmelad AB i många utställningar och erövrade utmärkelser av olika slag. Man lanserade tidigt en ny försäljningsform, nämligen chokladautomater på järnvägsstationer och ångbåtar.

Bild: Google bilder, Chokladautomat 1920-talet

Namnet ändrades 1920 till AB Svea Choklad.

Under första och andra världkrigen hade man svårt att få råvaror, på grund av ransoneringar. Hela sötvaruindustrin fick gå på sparlåga. Under senare delen av 1940-talet blev styrelsen för företaget, mer och mer intresserad av att sälja företaget. Efter sonderingar, slutade det med att ICA-koncernen köpte Svea Choklad 1950.

Under 1950-talet skedde det en snabb upprustning och en omläggning av tillverkningen, så att den inriktades på varor som var speciellt aktuella och lämpliga för ICA-handeln.

Omvandlingen påskyndades något senare av de dramatiska strukturförändringar som drabbade detaljhandeln i mitten av 1950-talet.

Foto: http://www.ica-historien.se, Alvar Kempel

Alvar Kempel tillträdde 1955 som verkställande direktör och det blev han som fick genomföra omläggningen till ett sortiment som var lämpligt för självbetjäningsbutikerna.

Bild: Google bilder

Konfektyr i påsar ansågs nu vara den lämpligaste förpackningstypen och undersökningar visade att sockerkonfektyr passade bäst för marknaden. Man installerade nya maskiner och flera gamla produkter rensades ut ur sortimentet.

Bild: Google bilder

Omsättningen på Svea Choklad fyrdubblades på tio år. Det var särskilt tillverkningen av gelévaror som krävde utökade tillverkningsmöjligheter. De sega råttorna höll på att spränga väggarna!

Svea Choklad fortsatte att rationalisera och utvidga sin verksamhet. Tillverkningen spände över hela sortimentet av konfektyr, praliner, karameller, gelé, skum- och sockerdragéer, även hushållsartiklar som blockchoklad, vaniljsocker och bakpulver tillverkades.

Man kan få en blick av omfattningen av tillverkningen, genom att titta på punschpastillerna. Om man la ut en årstillverkning av dessa i en lång rad, skulle det bli ett band som var 150 mil långt. Det innebar en sträcka från fabriksportarna ända ner till Medelhavet!

Bild: Google bilder

Av företagets alla produkter får väl Polly anses som en av de största. Även Cloetta framhåller Polly som den mest sålda chokladpåsen i Sverige.

Bild: Google bilder

En annan stor produkt som tillverkas av Cloetta är Kexchoklad”God och glad – kexchoklad”, det är väl en slogan som nästan alla hört i något sammanhang.

1993 slogs företaget ihop med KF-ägda Nordchoklad och blev Candelia. Detta köptes i sin tur upp av Cloetta 1998. Cloetta Fazer lade ner sin verksamhet i Norrköping 2005 och flyttade till Ljungsbro, utanför Linköping.

Källor: Texten i artikeln är ett fritt utdrag ur I Louis De Geers fotspår, Arne Malmberg, Wikipedia, ICA

LDm

Tillbaka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s