AMU, Arbetsmarknadsutbildning

Arbetsmarknadsutbildningen, AMU, i Norrköping har haft en betydande roll under lång tid. AMU:s insatser har varit avgörande vid de omstruktureringar som blev nödvändiga när textilindustrin lades ner och de statliga verken kom till staden.

Foto: turistnorrkoping, Dragsområdet

Man startade kursverksamheten i Norrköping 1958, efter arbetsmarknadsverkets förfrågan till Norrköpings kommun, om det fanns någon möjlighet till kursverksamhet för arbetslösa, i samarbete med yrkesskolan.

Några kommunala kurser blev det nu inte, utan man startade en särskild kursverksamhet direkt under överstyrelsen för yrkesutbildning. Detta organ slogs 1964 samman med skolöverstyrelsen, som drev verksamheten fram till 31 december 1985.

Näringslivets omstruktureringar har varit avgörande för AMU:s arbete. Samtidigt som verksamheter lades ner, har nästan alltid ny verksamhet etablerats. Som ett exempel kan nämnas att när YFA lades ner 1971, så samordnades detta med en expansion av Ericssons Norrköpingsfabrik.

Foto: turistnorrkoping, Dialog special, Minnen från Ericsson i Norrköping

Rekryteringen till Ericsson gick till stor del genom AMU, som omskolade textilarbetare till telereparatörer och liknande arbeten.

Några exempel på när arbetsmarknadsutbildningen varit av särskilt stor betydelse är:

Nedläggningen av textilindustrin, från 1956 och framåt

Ericsson-koncernen etableras i Norrköping 1962

Harvester läggs ner 1966

Lokaliseringen av statliga verk till Norrköping 1971

Goodyearfabriken läggs ner 1981 och verksamheten begränsades till lager

Foto: turistnorrkoping

Yrkesutbildningen var ofta kombinerad med en grundläggande utbildning i allmänna ämnen, för att överbrygga den klyfta i utbildning, som funnits mellan vuxna, med äldre skolbakgrund och de yngre ungdomar, som oftast hade gymnasieutbildning.

Sedan 1969 har AMU utbildat invandrare, som oftast inte haft relevant yrkesutbildning och dessutom inte kunnat svenska språket.

Källor: Texten i den här artikeln är ett fritt utdrag ur I Louis De Geers fotspår, Arne Malmberg, originalförfattare Gunnar Henriksson, Wikipedia

LDm

Tillbaka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s