Norrköpings Tidningar

Sveriges äldsta nyhetstidning är Norrköpings Tidningar, den härstammar från 1723 då Reinerus Broocman grundade det tryckeri som ännu består. Broocman var en präst från det krigsdrabbade Balticum, som kom till Sverige som landsflyktig. Han blev kyrkoherde i Norrköping och han verkade inte enbart som förkunnare, utan även som författare och förläggare.

Bild: Wikipedia

Broocman var den förste som startade ett företag, efter ryssarnas härjningar 1719, i det ödelagda Norrköping.

Tryckeriet som han startade utvecklades till en blomstrande förlagsrörelse med stor utgivning. Sonen Carl Fredric Broocman ärvde företaget och han utvidgade rörelsen ytterligare. Det var Carl Fredrics måg, Johan Edman, som ärvde företaget efter svärfadern och den som tog det djärva steget att grunda en tidning.

Foto: turistnorrkoping, NT:s första utgåva, I våra kvarter, Bertil Reuterstrand

Den 14 oktober 1758 utkom det första numret av Norrköpings Weko-Tidningar. Det var ett blygsamt litet blad. Huvudändamålet var att befordra ”det som denna stads politie, handel och annan nyttig rörelse befrämjar”, till sina läsare.

Bild: Wikipedia, Carl Gustav af Leopold

Tidningen återspeglade små och stora händelser i stadens liv. Till de större händelserna hörde väl en annons om skalden Carl Gustav af Leopolds första framträdande som poet, men framför allt, en recension av den första Shakespearepremiären över huvud taget i Sverige. Det var på Egges teater, som Romeo och Julia hade sin nordiska premiär, 1776 i Norrköping.

En beskrivning av mordet på Gustav III får vi väl anse vara det första kriminalreportaget.

Bild: Wikipedia, Gustav III

1787 ändrades namnet till Norrköpings Tidningar och utgivare då var Adolf Fredrik Raam. Han började ge ut tidningen två gånger i veckan. Efter att Raam avlidit 1802 övertogs tidningsrörelsen av hustrun, Sara Johanna Raam. Hon blev därmed, kanske, den första kvinnliga tidningsutgivaren i Sverige. Fru Raam var en märkeskvinna, som under 37 år lyckades klara sin tidning, då många andra stupade. Det var ”Änkan Raams” dotterson, Christian Törnequist, som tog över utgivningen de följande 30 åren. Tidningen utvecklades under hans år som utgivare, rent tekniskt.

Bild: Wikipedia

Fredrik Törnequist, som tog över efter fadern, gjorde tidningen till en daglig utgåva 1871. Han grundade också en litografisk avdelning, samt ett boktryckeri som sysselsatte ett 20-tal personer. Törnequist ansågs vara en driftig företagare, men framgångarna gjorde honom oförsiktig, han blev skuldsatt och 1875 övertogs tidningen och tryckeriet av ett aktiebolag.

Huvudredaktör under åren 1875-1898 var lektor Ludvig Eklund. Han var tidvis även riksdagsman och en inflytelserik politiker.

Fil dr Erik Sundin var huvudredaktör under 30 år fram till 1929. Under hans tid utvecklades NT till en modern nyhetstidning med kulturell profil. Medarbetare till Sundin var den mångsidige forskaren i Norrköpingsbygdens historia, fil dr Arthur Nordén.

Bild: Wikipedia

Sundin efterträddes som kulturredaktör av konsthistorikern Viggo Loos, som under sina år som journalist gick den långa vägen till akademisk doktorsgrad.

1947, året efter Erik Sundins död, övergick tidningen till en stiftelse, då änkan Asta Sundin överförde sina aktier till Erik och Asta Sundins stiftelse. Stiftelsens avkastning skulle hjälpa gamla och sjuka i Norrköping. 

Bild: Wikipedia, Östergötlands Dagblad 1938

En teknisk samverkan mellan NT och morgontidningen Östergötlands Dagblad ledde till en sammanslagning 1959. Östergötlands Dagblad, som grundats 1890, var särskilt under riksdagsmannen fil dr Ivar Andersons ledning, på 1930-talet, en inflytelserik, konservativ tidning. Den hade stor spridning på landsbygden i Östergötland. Sammanslagningen blev en framgång med en stark ökning av upplagor.

Det skedde genomgripande förändringar på 1970-talet. I ett nytt tidningshus och i data- och offset-teknikens tecken föddes den moderna NT. Under 1980-talet fortsatte utvecklingen med utbyggnad, ny teknik och rationaliseringar.

12 september 1995 kom tidningen ut med en egen webbsida och sedan 1 oktober 2008 finns man i det digitala tv-nätverket med NT24, som sänder dygnet runt.

Bild: Norrköpings Tidningar

Tidningen hade år 2007, 1300 anställda i koncernen, varav 400 i Norrköping.

Källor: Texten i den här artikeln är ett fritt utdrag ur I Louis De Geers fotspår, Arne Malmberg, originalförfattare Gunnar Henriksson, Wikipedia, Norrköpings Tidningar

LDm

Tillbaka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s