Margreth Weivers

Margreth Weivers-Norström, född Margareta Andersson den 24 juli 1926 i Stockholm, är en svensk skådespelerska. Hon är sedan 1947 gift med skådespelaren Bertil Norström.

Hon är uppväxt på Söder i Stockholm och var med i Sven Jerrings Barnens brevlåda, endast fyra år gammal och medverkade därefter regelbundet i radion.

Barnens brevlåda med Sven Jerring

Något senare tiggde hon till sig en barnroll vid Dramaten i Kejsaren av Portugallien (1939). I tonåren var hon med om att göra underhållningsprogrammet för radio, Glada åttan, som även turnerade runt i landet.

Weivers studerade vid Calle Flygares teaterskola 1942–1944, samtidigt hade hon 1942-1945 ett elevkontrakt vid Europa Film. efter studierna har hon varit engagerad bland annat vid Hippodromen och Malmö stadsteater och Norrköpings stadsteater. Hon filmdebuterade 1943 i ”När ungdomen vaknar” och har även medverkat i flera TV-serier som Varuhuset (1987) och Solbacken – avd E (2003).

Margreth med Bertil Norström

Därefter har hennes karriär följt samma väg som sin man Bertil Norström som hon träffade vid teaterskolan. Hon sökte till elevskolan vid Malmö stadsteater men ansågs så kunnig att hon i stället fick fast engagemang 1948 och hon slog igenom samma år i Det gåtfulla leendet.

Foto: turistnorrkoping, Östgötateatern

Därefter följde från 1953 till 1973 en lång period vid Norrköping-Linköpings stadsteater med undantag för en gästspelssäsong 1954-55 vid Nya teatern i Stockholm och 1956-57 i Helsingborg. Därefter spelade hon vid Stockholms stadsteater fram till 1985 då hon blev frilans. Därutöver har hon ägnat sig åt privatundervisning.

Roy Andersson

Margreth hade också en roll i filmen En kärlekshistoria, Roy Anderssons långfilmsdebut (1970).

Hon har blivit något av de tantiga birollernas mästarinna i framför allt tv-dramasammanhang och karaktärerna har växlat mellan snälla tanter och mer ondskefulla som dominerande mor i Varuhuset (1987-1988) eller den häxlika barnvakten i spelfilmen En häxa i familjen (2000). I bland har det blivit större roller som kaféinnehavaren som blir överkörd i Till Alfhild (1979).

1951 erhöll hon Folkparkernas stipendium.

Källor: Wikipedia, sfi.se

LDm

Tillbaka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s