Peter Harryson

John Peter Kaj Harryson, född 2 april 1948 i Norrköping, är en svensk skådespelare, röstskådespelare, programledare och sångare. Han är son till skådespelaren John Harryson. Peter är sedan 1971 gift med Charlotte Kuylenstierna, född 1948. De har två barn tillsammans.

Harryson började spela teater i de yngre tonåren. När han var sexton år gammal fick han anställning vid Göteborgs stadsteater som scenarbetare. Han kom in på Dramatens elevskola 1967 och efter tre års studier fick han fast anställning på Dramaten.

1974 valde han att lämna nationalscenen och bli frilans. Det blev några år på Folkan där Peter fick demonstrera sin komiska talang i Kar de Mumma-revyn. Han spelade en av sopåkarna i ”My fair Lady” på Oscarsteatern 1977 och medverkade i operetten ”Csardasfurstinnan” på samma scen 1981. I början av 80-talet var han anställd vid Uppsala Stadsteater.

Harryson blev välkänd för den stora publiken genom den folkkära TV-serien ”Hedebyborna” 1978–81, där han spelade mot sin far, John Harryson. Under 1990-talet spelade han den elake redaren Pehr Silver i såpan ”Rederiet”, samtidigt som han blev riktigt folkkär genom sin programledarroll i fredagsunderhållningen ”Så ska det låta”.

På Stockholms stadsteater gjorde Harryson dundersuccé i rollen som herr Padda i barnpjäsen ”Det susar i säven”. Han spelade en av huvudrollerna i musikalen ”Guys and Dolls” på Oscars 1997 och återvände till sin hemstad Norrköping för rollen som Peachum i ”Tolvskillingsoperan” på Östgötateatern 2002.

Harryson är en duktig vissångare och har framträtt som sådan tillsammans med gitarristen Bengt Magnusson.

År 1998 blev Harryson utsedd till Filipstads ambassadör.

Som röstskådespelare har han bland annat gjort sig känd som den svenska rösten bakom Paddan i ”Det susar i säven”, Shaggy i Media Dubbs versioner av ”Scooby-Doo”, Knotan i ”SuperTed”, Philoctetes i Disneys ”Herkules”.

Peter har haft ett flertal röstroller i de tecknade Asterixfilmerna och hade även rollen som Skeletor i ”He-Man and She-Ra: A Christmas Special” och som Miles Mayhem i ”M.A.S.K.”.

Peter Harryson är bosatt på ön Åstol som ligger på Västkusten.

Källa: Wikipedia

LDm

Tillbaka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s