Tor Isedal

Tor Isedal, född Tor Carlsson, var en svensk skådespelare, född 20 juli 1924 i Norrköping. Isedal var gift flera gånger, med Marie Isedal, Marie Hedeholm och Eva Kars. Han var far till Per Isedal, Ola Isedal, Pernilla Isedal och Peter Isedal.

Bild: Wikipedia

Han började redan som 10-åring agera offentligt och tänkte sig senare en karriär som svajmastartist. Han utbildade sig till dekoratör innan han började spela teater. Vid IOGT:s amatörverksamhet kom han i kontakt med ”Tjadden” Hällström och började spela i dennes revyer. I slutet av 1940-talet kom han till Stockholm och utbildade sig vid Axel Witzanskys teaterskola 1949-50 men misslyckades däremot, trots flera försök, att komma in vid Dramatens elevskola.

Tillsammans med teaterskolekamraten Allan Edwall spelade han under det tidiga 1950-talet bland annat avantgardeteater vid Teatern i Gamla Stan och framträdde t ex 1953 i huvudrollen i ”Woyzeck”. Han kom till Folkteatern i Göteborg 1955-56 och vidare 1957 till Malmö stadsteater, där Ingmar Bergman tog vara på hans talanger och gav honom en av hans mest kända filmroller som en av våldtäktsmännen i ”Jungfrukällan” (1960), något som inte skulle väcka odelat positiv uppmärksamhet hos den stora allmänheten.

Bild: gonesmovies.com, Jungfrukällan

Vid mitten av 1960-talet engagerades han vid Stockholms stadsteater 1964-1966 och han skulle komma att återvända till denna scen fler gånger. Senare spelade han vid ett flertal scener som Lars Edströms Arenabåten, Riksteatern m m samt tv-teaterensemblen där han säsongen 1959-60 hörde till dess första ensemble.

Isedal var en mångsidig och produktiv aktör som även uppträdde som bland annat kabare’artist. Med sitt mörka, dystra och fårade ansikte och lite rossliga röst var han egentligen idealisk att spela bov och han fick några sådana roller men han kunde lika gärna spela vanliga jobbare och dylikt ur folkets djup såsom i den allmänt uppskattade tv-versionen av ”Söderkåkar” (1970), som arbetare i alla omgångar av ”Hedebyborna” (1978, 1980 och 1982) eller som luggsliten och varmhjärtad kriminalspanare i tv-serien ”Spanarna” (1983).

Bild: allapriser.se, Hedebyborna

Han spelade Joe Hill i tv-filmen ”Mannen som aldrig dog” (1970). Han var också en av de aktörer som behärskade monologens konst och O’Neills enmansdrama ”Hughie” var ett av hans paradnummer. I tv gjorde han en likaledes uppmärksammad enmansföreställning i ”Kapplöpningen” (1960).

1970 hade Tor Isedal en roll som sjörövare i ”Pippi Långstrump på de sju haven”.

Tor Isedal avled den 18 februari 1990 i Nynäshamn.

Källor: Wikipedia, http://www.sfi.se/sv/svensk-filmdatabas/Item/?type=PERSON&itemid=64045

LDm

Tillbaka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s