Björn Borg, simmare

Björn Borg, föddes den 14 november 1919 i Örby, Västergötland. Borg var en svensk simmare.

Foto: turistnorrkoping

I slutet av 1930-talet var Björn Borg en av Europas bästa simmare. Han blev 1938 europamästare på 400 och 1500 m frisim för vilket han också tilldelades Svenska Dagbladets guldmedalj. Han erövrade 23 SM-titlar mellan åren 1936 och 1944 och satte 4 europarekord i fri- och ryggsim åren 1938–1942 samt 31 svenska rekord, här även i bröstsim, mellan åren 1936 och 1944. Han simmade för Norrköpings Kappsimningsklubb, (NKK).

NKK-simmaren Björn Borg slog igenom långt före tennisstjärnan med samma namn. I slutet av 30-talet radade Norrköpingssonen upp tre europarekord, två EM-guld, en OS-start, 35 svenska rekord och 23 SM-guld. Några år senare fick han också Norrköpings Tidningars nyinstiftade pris, en guldmedalj för bästa idrottsprestation.

Björn Borgs pappa var chef på Tuppen och familjen bodde i en tjänstevilla intill Strömmen. Unge Björn tog sitt första SM-guld redan 1935.

Som en av världens bästa simmare gick han under det sällsamma smeknamnet ”Sälhunden från Peking”.

Vid sim-EM i Wembley Pool 1938 blev han dubbel europamästare genom att simma hem guld både på 400 och på 1 500 meter frisim.

Han gick till final även i 100 meter ryggsim, men avstod på grund av det alltför täta programmet. Dessutom var han på väg att gå till final på sträckan 100 meter fritt, då han enligt mångas mening dömdes bort.

Det var för dessa insatser som han belönades med Svenska Dagbladets guldmedalj för det årets främsta svenska idrottsbragd. Då gick han på det tvååriga handelsgymnasiet på Skepparegatan.

Den sista terminen på gymnasiet var Björn Borg borta tre månader, men slapp ändå gå om efter att ha varit frivillig i finska vinterkriget.

Ett par år senare slog han sitt eget europarekord på 200 meter fritt i Berlin 1942. Han slog det med en dryg sekund och noterade 2,10,8. Han simmade i ren ilska, efter att först ha vägrat starta.

Foto: turistnorrkoping, Gamla badhuset

Han var inställd på ryggsim. Efter att ha tillfrågats om han var rädd att möta den ungerske storsimmaren Nandor Tatos ändrade han sig.

För denna sin seger fick han NT-sportens guldmedalj för bästa idrottsprestation.

Sina fem europarekord tog han på distanserna 200 meter frisim, 100, 200 och 400 meter ryggsim.

Sedan han tagit examen från handelsgymnasiet 1940 tog han brandchefsexamen 1944. Åren 1945 till 1947 var han brandkapten i Helsingborg för att sedan driva olika företag med namn som Borg Service AB och Borg Holding AG. Som egen företagare arbetade han bland annat med en speciell service av kraftverksångpannor, bland annat till atomkraftverk.

Som den filantrop han också var glömde han aldrig sin gamla moderklubb NKK. Han såg alltid till att hålla kontakten även om det geografiska avståndet var stort.

Sedan 1959 var Björn Borg bosatt i Zürich i Schweiz, där han levde fram till sin död. När han fyllde 80 år hösten 1999 kunde vi läsa i NT om hur han varje vecka simmade flera tusen meter.

Några år senare, hösten 2002 fick han ta emot Svenska simförbundets sällan utdelade hedersplakett i silver som endast ges till ”den person eller företag som bidragit till simidrottens höjande”.

När han fick höra talas om planerna att hyllas med en offentlig minnesplakett i sin gamla hemstad blev han smått förskräckt.

”Det kom som en blixt från klar himmel. Jag hade ingen aning om att man förbereder en sådan aktion i Norrköping. Jag har lagt den tiden bakom mig, ingen känner mig som simmare numera”, trodde Sälhunden från Peking.

Foto: turistnorrkoping, Minnestavla, Klicka för större bild

I det fallet visade han sig ha fel. När Inga-Lill Pettersson, vice ordförande i kommunens kultur och fritidsnämnd drog av täckelsen av minnesplaketten i juli 2008 var det inför en folksamling. Där stod bland andra veteransimmaren Nils Kling, som var mannen som kom med förslaget till kommunen för flera år sedan.

Minnestavlan sitter i hörnet av Gamla och Nya Rådstugugatan, just där ingången till det gamla varmbadhuset var, där Björn Borg simmade oräkneliga längder på väg mot världstoppen.

Björns Borgs familj fanns på plats vid invigningen av tavlan liksom Svenska Simförbundets ordförande Sven von Holst.

Björn Borg avled den 13 april 2009 i Zürich, Schweiz, 89 år gammal.

Källor: Wikipedia, www.nt.se

LDm

Tillbaka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s