Gunnar Nordahl

Gunnar Nordahl, föddes den 19 oktober 1921 i Hörnefors. Gunnar var en legendarisk svensk fotbollsspelare (anfallare) som blev Sveriges första fotbollsproffs och en av de största genom alla tider.

Centern Nordahl började sin fotbollsbana tillsammans med bröderna Bertil, Knut, Gösta och Göran i västerbottniska Hörnefors IF. Med sin snabbhet och starka fysik, samt ett fruktat skott i kombination med en snabbtänkthet som innebar en ovanligt utvecklad känsla för var målet låg beläget, visade Gunnar redan som ung junior att han besatt den suveräne målskyttens färdigheter. Junioren öste in mål i div 3-serien: 68 st på 41 matcher 1937-40.

Gunnar fick sedan tidigt möjligheten att spela allsvenskt i Degerfors IF där han fortsatte sitt målskytte. Med 58 mål på 77 matcher och skytteligaseger 1943 fick flera klubbar upp ögonen för den hårdskjutande norrlänningen. IFK Norrköping blev klubben som vann dragkampen och där skulle Nordahl utvecklas snabbt och stort.

Med i snitt mer än 1 mål per match i Allsvenskan, skytteligaseger ytterligare 4 gånger, Guldbollenvinnare 1947 och SM-guld 4 år i rad visade han att han var mogen för en större utmaning. Den 12 november 1944 i matchen IFK Norrköping-Landskrona BoIS (9-1), gjorde Nordahl 7 mål, i svit dessutom.

När han sedan var med i det svenska landslag som i OS i London 1948 besegrade Jugoslavien i finalen (3-1, 1 mål av Nordahl) och dessutom vann turneringens skytteliga med 7 mål, nådde ryktet om svensken med det enastående målsinnet ända till fotbollens ”hemland”, Italien. Det kan vara värt att nämna att OS och VM i princip kan betraktas som likvärdiga turneringar i fotboll fram till 1958, eftersom alla länder inte tillät proffs förrän sistnämnda VM-år.

1949 värvades så Nordahl, och blev därmed förste svenske professionella fotbollsspelare någonsin, till Italien och AC Milan. Övergångssumman var 75000 kr och Gunnar själv fick en månadslön på 1500 kr. Redan första säsongen (en halv säsong) gjorde han 16 mål på 15 matcher och succén var given. Den hårdföre och (trots sin vikt) snabbe svensken skaffade sig snabbt ett rykte som en pålitlig målskytt och en av Serie A:s stora stjärnor.

Med de hårda regler som Svenska Fotbollförbundet hade vid denna tid hade Nordahl p g a sitt proffsspel avsagt sig rätten till att spela för det svenska landslaget. Endast ”amatörer” fick ställa upp bakom den blågula fanan.

Gre-No-Li 1950-talet

Under sin första hela säsong i Italien vann Nordahl skytteligan med 35 gjorda mål – ett rekord som står sig än idag (2010). Samtidigt hade han i klubben fått sällskap av två andra svenskar, Gunnar Gren och Nils Liedholm, och de skulle de närmsta åren skapa sig ett internationellt rykte som en fruktad trio, Gre-No-Li.

Gre-No-Li

Under sin proffskarriär i Italien 1949-1958, vann Nordahl skytteligan 5 gånger (rekord i Serie A) och blev oerhört populär i hela det fotbollstokiga landet. Sammanlagt blev det 225 mål på 291 matcher i Italien och förutom Silvio Piola, som ståtar med 274 ligamål, har ingen gjort lika många mål i den italienska förstadivisionen. Svensken har dock ett vida bättre målsnitt än italienaren (0,77 mot 0,51 mål/match) som spelade hela 24 säsonger i Serie A.

Silvio Pirola

De sista åren i Italien spelade Nordahl i AS Roma (1956-58) där han mot slutet också tog rollen som spelande tränare. Han gjorde även där en del mål, trots att krutet i dojan inte var lika torrt som förr.

Nordahl avslutade sin spelarkarriär i Karlstad BIK, först som spelande tränare, sedan enbart tränare, åren 1959-1961. Målet var att ta upp klubben i Allsvenskan men närmare än en tredje plats i div 2 kom man inte.

Nordahls plan var sedan att återvända till Italien och där fortsätta tränarkarriären. Men ett ”importstopp” för utländska tränare gjorde att han istället blev kvar i Sverige. Degerfors IF, IFK Norrköping (största framgången som tränare med ett Cup-guld 1969) IF Saab och Östers IF drog nytta av den gamla skyttekungens tjänster innan han i AIK 1977-1978 avslutade sin tränarkarriär på nationell nivå.

Thomas Nordahl

Han är far till Thomas Nordahl, före detta fotbollsspelare och fotbollstränare. Thomas är numera expertkommentator i tv och för tidningen NA.

Foto: turistnorrkoping, Gunnar Nordahl, Nya Parken

Gunnar Nordahl avled den 15 september 1995 i Alghero (Sardinien) i Italien. Han står staty utanför vid Nya Parken i Norrköping och även i födelseorten Hörnefors.

Källa: Wikipedia

LDm

Tillbaka

2 kommentarer till Gunnar Nordahl

  1. Per-Arne Hultqvist skriver:

    Vi är många i min generation som beundrade Gunnar Nordahl både som fotbollsspelare och människa. Få framgångsrika personer har gått så opåverkade och ödmjuka genom livet som Gunnar gjorde trots all uppmärksamhet, inte minst i Italien.
    Den som vill läsa mera om Gunnars fantastiska fotbollskarriär kan gå in på hemsidan info@gunnar-nordahl.com.
    Ett stort tack till den eller de som startat den här bloggen, där vi som tycker om Norrköping t ex kan ge perspektiv bakåt i tiden som är värda påminna om när vi möter ett framtida Norrköping.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s