Claes ”Clabbe” af Geijerstam

Claes Olof af Geijerstam, med smeknamnet Clabbe, föddes den 6 februari 1946 i Norrköping. Han är en svensk musiker, discjockey, kompositör och radioman.

Foto: Wikipedia

Redan som 11-åring medverkade Claes som sopran i Radiotjänst Gosskör. Ola Håkansson, som senare skulle bli ledsångare i Ola & The Janglers, sjöng också i gosskören. Ola började kalla Claes för Clabbe.

Det var som låtskrivare och gitarrist i bandet Ola & the Janglers Claes först blev känd. Han ersatte Christer Idering på gitarr 1965 och blev snart en av Sveriges mest eftertraktade popidoler. Bandet hade flera hits både i Sverige och utomlands.

Foto: clabbe.nu

Parallellt med karriären i Ola & The Janglers komponerade Claes även filmmusik.

Foto: janglers.se

Visserligen debuterade Claes i Sveriges Radio redan som barn, men det var i ungdomsprogrammet ”Opopoppa” (1969) som han gjorde sig känd, inte minst för sitt snabba sätt att prata.

”Opopoppa” hördes alltså först i radion, men övergick 1972 till att sändas ett par år i SVT 2. Claes hade då redan fått möjlighet att prova på TV-mediet i ”Öppet Hus”, som bjöd på bred familjeunderhållning med liveuppträdanden av folkkära artister.

De första discjockeyjobben fick Claes 1969 när han började turnera runt med ”Clabbes Super Flying Disco Show”.

Bild: Wikipedia

Efter tiden med Ola & The Janglers började Claes arbeta på sin första soloskiva ”Out of my hair”, som gavs ut 1970. Claes släppte endast en egen LP till, ”Starlight” 1977. Den återutgavs i reviderad upplaga 1980, då hiten ”An evening in Paris (deca-dancing)” fanns med.

Claes medverkade i olika gruppkonstellationer genom åren, som Marsfolket (1971), Rocket (1974) och Little Mike & The Sweet Soul Music Band (1982).

Från 1970 började Claes producera andra artisters skivor.

I svenska Melodifestivalen 1973 framträdde Claes och Göran Fristorp under namnet Malta och vann tävlingen med ”Sommar’n som aldrig säger nej”. Lars Forssell skrev texten till låten med den omdiskuterade strofen ”dina bröst är som svalor som häckar”. I finalen i Luxemburg uppträdde Claes och Göran under namnet Nova och hamnade på femte plats.

När ABBA året efter vann med Waterloo fick Claes chansen att visa sina talanger som ljudtekniker. Under de kommande åren följde han med ABBA, bland annat på turnén i Australien 1977, där det då rådde total ABBA-hysteri.

Bild: Wikipedia

Rakt över disc var ett ungdomsprogram och sändes under somrarna på 80-talet och kompletterades på nyårsnätterna med Rakt över nyårsdisc. Programmet utmärkte sig mycket tack vare Claes snabba och karaktäristiska prat mellan låtarna. Rakt över disc var som populärast under åren 1980-85 och blev synonymt med sommar och party. Totalt gjordes cirka 230 Rakt över disc under åren på sammanlagt runt 500 timmar.

Bild: Wikipedia

Tio år efter TV-succén med ”Öppet Hus” och Opopoppa erbjöds Claes att tillsammans med Anni-Frid Lyngstad leda en ny fredagsunderhållning i SVT 2, ”Lite Grand i örat” (1981). Som namnet antyder gavs showen på Grand Hotell i Stockholm.

Bild: Wikipedia, Anni-Frid Lyngstad 2008

”Toppstationen” hette ett annat program som Claes ledde, året var 1989 och kanalen SVT 1. Claes var videojockey och spelade musikvideos, främst från de amerikanska och engelska listorna.

Claes har även varit programledare för ”Ringo” i TV 4 (1992) och ”Tillfälligt avbrott” i Kanal 5 (1997).

Källa: Wikipedia

LDm

Tillbaka

En kommentar till Claes ”Clabbe” af Geijerstam

  1. Ing-Britt Karlsson skriver:

    Hej Claes! Såg dej just i gokväll…har alltid gillat dej men nu gör jag det ännu mer….har växt upp med dej dansat på boggie när du var dj…hört dej på radio…mm…religion är för mej en påhittad historia för att hålla folket på plats…vad händer efter detta…när jag sover händer ingenting. ..tror samma när jag dör…Så skönt att höra att du vill att påven skall stå till svara. ..heja dej…Kram från mej Ing-Britt Karlsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s