Kalle Baah

Kalle Baah är en svensk reggaegrupp från Skärblacka utanför Norrköping, och en av grundstenarna i musikföreningen Blacka Musik.

Gruppen bildades i slutet av 1970-talet. På Bob Marleys dödsdag 11 maj 1981 drog de ut sina instrument på villatomten för att genomföra en minneskonsert (vilka fortfarande hålls i ortens folkets hus). Flera av medlemmarna hade också inspirerats av en tolkning av rastafari, Blacka rasta.

Bob Marley

Under tidigt 1980-tal gav gruppen ut en stor mängd demokassetter. Med sin lite sorgsna roots reggae med svenska texter blev de populära lokalt.

1985 samlades det bästa därifrån på en LP, ”Blacka Rasta”. Ganska tung rock-roots reggae med politiska, metaforiska texter om det stora och det lilla i livet; utanförskap, klädmärkesfixering, lumpen, miljöförstöring etc.

Gruppen gav 1992 ut skivan ”Natural” med texter på engelska. Man hade nu också blåsare i bandet. Skivan som var utgiven på det egna bolaget DigiDub var nära att bli ett större genombrott i Sverige, men man halkade på målsnöret.

Bandet fortsatte att turnera mer eller mindre intensivt (vilket de fortfarande gör). 1995 kom albumet ”Soon Come…” inspelad i Kingston, Jamaica. En gladare och mindre roots-betonad skiva.

10 maj 2006 släpptes skivan ”Bråda Dagar”, inspelad i den egna Red Hut Studion. Skivan är den första på svenska sedan Blacka Rasta.

I samband med bandets 30-årsfirande ordnades en jubileumskonsert i Norrköping som samlade en publik på ca 1600 gäster. Så gott som alla gamla medlemmar och gästartister genom åren deltog. I samband med konserten släpptes ”30 – en samling”, en samlingsskiva som summerar de 30 första åren och även innehåller tre nya spår.

2010 erhöll Kalle Baah Svenska pappersindustriarbetareförbundets kulturstipendium.

Källa: Wikipedia

LDm

Tillbaka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s