Peter Johansson

John Peter Johansson föddes den 22 augusti 1977. Peter är en svensk sångare, gitarrist, dansare och musikalartist från Lagnö, Sankt Anna i Östergötland.

Han har bland annat spelat i den tyska uppsättningen av Saturday Night Fever i Köln 2001–2002, A Chorus Line på Göteborgsoperan 2002–2003.

Från april 2003 till och med september 2007 medverkade Johansson i Londonuppsättningen av We Will Rock You, från juni 2005 gjorde han huvudrollen Galileo cirka 850 gånger. Som tack för sina år fick han efter föreställningen en specialgjord We will rock you-gitarr och en guldskiveplakett. Gitarren var en kopia av Queen-gitarristen Brian Mays Red Special. Johansson har även medverkat tillsammans med sin kusin musikalsångerskan Matilda Hansson i sångsagan Gerda, baserad på historiska händelser i St Anna skärgård. En av sångerna ur Gerda, Rörs jag av kärleken har blivit flitigt spelad i Norrköpingstrakten och Sveriges Radio P4, vilken även visats på SVT:s Go’kväll. Peter Johansson hade som liten ett band med sina kusiner, där bland annat Matilda Hansson ingick, som hette Cousins.

Peter Johansson och Matilda Hansson

Från våren 2006 och fram till november 2007 följde dokumentärfilmarna Magnus ”Roddan” Roudén och Gunnar Ernblad Peter bakom kulisserna. Detta resulterade i en timmes dokumentär med namnet Rösten från Sankt Anna – Peter Johansson som producerades för SVT. Roudén och Ernblad fortsätter att följa Johanssons olika projekt för att förhoppningsvis kunna sammanställa en fortsättning av hans etablering som svensk artist.

Robert Wells

Johansson medverkade i slutet av januari 2007 i SVT:s Så ska det låta. I februari var han också gäst hos Robert Wells Rhapsody In Rock på Cirkus, Stockholm. Han gjorde även flera framträdanden på nationaldagen i SVT:s sändning från Skansen inför kungafamiljen, statsministern och stora delar av regeringen. Hösten 2007 flyttade han hem till Sverige för att medverka i musikalen Footloose på Storan i Göteborg.

Rhapsody in Rock

Mellan februari och december 2008 fortsatte den i Stockholm på Intiman. Johansson spelade huvudrollen Ren. I mars 2008 medverkade han för andra gången i SVT:s Så ska det låta och i april i TV3:s Sing-A-Long. Flera konserter blev det också som gäst under Robert Wells sommarkonserter Rhapsody In Rock. Under hösten 2008 deltog Johansson i tv-programmen Musikmaskinen, Sing-A-Long på nytt och Doobidoo.

Malena Ernman

I inledningen av 2009 gjorde Johansson ett mycket uppskattat framträdande med operasångerskan Malena ErnmanIdrottsgalan den 19 januari i SVT. De framförde Freddie Mercurys och Montserrat Caballés mäktiga klassiker Barcelona.

Den 1 maj 2009 deltog han åter i Så ska det låta då han tillsammans med Emilia de Poret mötte September och Mojje. Även den 18 januari 2010 blev han inbjuden att underhålla publiken under Idrottsgalan. Den här gången i ett humoristiskt nummer med komikerna Per Andersson och Babben Larsson. De gjorde Queens The show must go on som på svenska istället blev Va faan gör dom nu, hängandes i en soffa framför en tv som sportfånar.

Peter och Babben Larsson

Dagarna efter Idrottsgalan fick Johansson chansen att återknyta sina framgångar med Queens musik och sätta upp sin egen konserthyllning till gruppen.

Queen

Efter hyllningarna på Dominion Theatre i London flög han in stora delar av originalmusikerna och sångerskorna Kerry Ellis och Mazz Murray från We Will Rock You. Under tre dagar den 23–25 januari 2009 fylldes Louis De Geer i Norrköping till sista plats under fyra konserter. Gitarristen Brian May presenterde bland annat på storbild inslag i Queens framgångsrika historia. Många klassiska videoklipp vävdes in i den digra låtrepertoaren som framfördes inför stående ovationer på slutet till Bohemian Rhapsody, I Want It All, We Will Rock You och We Are the Champions.

Lördagen den 5 september samma år avslutade Johansson och Nina Söderquist årets Sommarkrysset på TV4 med att framföra We are the champions. De uppbackades av en stor orkester och med samtliga musikgäster, bland andra Europe på scenen.

I oktober åkte Champions of Rock på Sverigeturné och hade premiär inför ett fullsatt Lisebergshallen i Göteborg. Turnén nådde även Helsingborg, Vänersborg, Stockholm, Örebro, Uppsala och Norrköping.

Johansson bjöd till denna turné in sångerskan Nina Söderquist. Nina fick sitt genombrott i TV3:s talangtävling West End Star 2008 och fick huvudrollen i Monty Python-musikalen Spamalot och kunde också ses i 2009-års Melodifestival med låten Tick Tock. Gäst var också Kerry Ellis, som arbetar med ett debutalbum producerat av Queengitarristen Brian May. Hon kom exklusivt från London för att vara med på turnén tillsammans med samma musiker som deltog under Norrköpingskonserterna i januari.

Med tanke på en ganska lågmäld marknadsföring lyckades nästan alla elva spelningarna ändå bli utsålda och besöktes av över 18 000 personer. Bemötandet var på flera ställen öronbedövande och publiken uppskattade denna Queen-hyllning som också fick goda recensioner.

Efter framgångarna med 2009-års turné bär det iväg på ännu en stor turné exakt ett år efter. Under flera år har det blivit en tradition för Johansson att tillsammans med sin kusin Matilda Hansson göra kyrkoframträdanden runt om i Östergötland, framförallt i S:t Anna kyrka. Med stöd av Johansson/Hansson-släkten och vänner har området kring kyrkan blivit en oas för många att avnjuta en musikalisk afton under svensk högsommar.

Parallellt med Johanssons många artistiska åtaganden runt om i Sverige spelade han under 2009 bland annat Romeo på Göteborgsoperan och har sammanställt egenhändigt skrivet material till ett kommande album.

Källa: Wikipedia

LDm

Tillbaka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s