Carl-Henric Svanberg

Carl-Henric Svanberg föddes den 29 maj 1952 i Porjus. Carl-Henric Svanberg är en svensk civilingenjör, civilekonom, och företagsledare.

Fadern var civilingenjör och ekonomiansvarig vid Vattenfall AB och deltog i bygget av kraftverket i Porjus då Carl-Henric Svanberg föddes och bodde där under sina första tre levnadsår. Han var aktiv i scoutrörelsen under uppväxten. Då Svanberg var 16 år flyttade familjen till Norrköping, där han tog studentexamen på Hagagymnasiet.

Foto: va.se, Porjus kraftstation

Efter gymnasiet var Svanberg byggnadsarbetare under ett år. Därefter utbildade han sig till civilingenjör inom teknisk fysik och elektroteknik vid Linköpings universitet 1973-1977 och gjorde militärtjänstgöring som plutonchef i trängtrupperna. Senare tog han en ekonomie kand. i företagsekonomi (civilekonom) vid Uppsala universitet.

Foto: aftonbladet.se

Svanbergs karriär har formats i åttaårsperioder kring i tur och ordning ASEA, Securitas och Assa Abloy. Han började som elevingenjör 1978 på ASEA i Västerås, gick därefter till olika befattningar inom exportverksamhet av kraftanläggningar och metallurgianläggningar.

På Securitas började Svanberg 1986 som VD för koncernens larmverksamhet och blev vice koncernchef 1988. Efter stark expansion knoppade koncernen 1994 av sin låsverksamhet, Assa, som börsnoterades och fusionerades med det finländska bolaget Abloy. Svanberg var koncernchef för Assa Abloy 1994-2003, ett hundratal bolag världen över förvärvades under den perioden, bolagets omsättning ökade från 3 till 27 miljarder kronor och vinsten från 50 miljoner kronor till 2 miljarder kronor.

Foto: e24.se

Den 8 april 2003 tillträdde Carl-Henric Svanberg som koncernchef för Ericsson. Den 25 juni 2009 meddelande Ericsson att Carl-Henric Svanberg skulle sluta som verkställande direktör och koncernchef för Ericsson och istället bli ordförande för British Petroleum (BP). Han ersattes på Ericsson av Hans Vestberg.

Källa: Wikipedia

LDm

Tillbaka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s