Larz-Thure Ljungdahl

Larz-Thure Ljungdahl, född 9 mars 1935, är en före detta blomsterhandlare från Arboga. Han skapade barnprogrammet ”Jalle, Julle och Hjulius” för SVT Norrköping. Programserien handlar om de båda kasperdockorna Jalle (den långsmale, som talar västmanländska) och Julle (med kastrullen på huvudet, som talar genuin norrköpingsdialekt) och deras bil Hjulius.

Jalle och Julle föddes redan 1959 i ett TV-program som handlade om hur man tillverkar kasperdockor. Då var deras utseende annorlunda, men sedan 1960 har de i stort sett likadana ut som i de kommande barnprogrammen.

Första omgången av serien var på sex delar och sändes i mars 1962. I många program var de ensamma i rutan, men 1980 fick de sällskap av Rymd-Robbe som kom till jorden i ett rymdskepp tillsammans med rymdhunden Jupiter. I samma omgång dök också Kolmårdstrollet Trolle (Nenne Pettersson) upp. I en senare omgång, 1984, fick Trolle sällskap av sin brevvän Trolla spelad av Berit Malmqvist. Jalles röst gjordes av Larz-Thure Ljungdahl, medan Rune Lundblad gav röst åt Julle.

                    

Serien utspelade sig till stor del i Kolmårdens djurpark där Trolles hus fanns. Några repliker ur serien har blivit klassiska citat bl.a. ”Snabler och grobianer” och ”Norrköping för tjyvingen, vi syns”.

I mitten av 1980-talet gjordes en LP-skiva ”Trolle lär sig läsa” med de populära figurerna från TV. Sista programomgången sändes 1987.

Larz-Thure Ljungdahl och Bengt Öste

Larz-Thure Ljungdahl har tillsammans med Bengt Öste gjort en tv-serie om fiske, ”Visst nappar det”. Programmet blev en tittarsuccé och sändes i flera år mellan 1980-1994.

Ljungdahl har också producerat och varit programledare för ”Landet runt” i flera år. Programmet sänds fortfarande 2010 med en ny programledare.

Källor: Wikipedia, http://www.nt.se

LDm

Tillbaka

En kommentar till Larz-Thure Ljungdahl

  1. lilian schulin skriver:

    lever nenne petterson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s