Drottninggatan, Kristinaplatsen och Kristinagatan

Drottning Kristina

Den stora branden 1655 blev ett förödande slag. Nu måste Norrköping till största delen byggas upp från början.

På ett annat plan hade en förändring inträtt. Den hängde ihop med drottning Kristinas avsägelse av Sveriges krona 1654. Hon hade beslutat att övergå till katolicismen och utvandra till Rom. Som exdrottning skulle hon ändå få ett anständigt underhåll från Sverige. Hon begåvades därför med särskilda ”underhållsländer” där främst Norrköping men även Gotland, Öland, Ösel och en del smärre orter i tyska besittningar ingick.

Här skulle hon fungera som en sorts statschef. Efter tronavsägelsen kallade hon sig Kristina Alexandra. Tre gånger besökte hon Norrköping och blev väl mottagen. Den första visiten i sin nya svenska ”huvudstad” gjorde hon 1660 då stadens tyska församling fick löfte att bygga en egen kyrka.

En stor tilldragelse i staden blev Kristina Alexandras andra besök 1661. Exdrottningen hade efter nyår dykt upp i Stockholm till regeringens förskräckelse. Man visste att hon ville ha mer pengar. Efter ett löfte om en kontantsumma drog hon sig till Norrköping. Hon tog in i De Geerska huset på Saltängen, stadens borgargarde paraderade både till häst och till fots. Vistelsen blev lång, hon fick vänta på pengarna från nyår till maj. Kristina skulle komma tillbaka till sitt hemland 1667. Hon anlände med sitt följe till Norrköping men möttes av ett brev från regeringen. Den förbjöd närvaron av en katolsk präst i riket och några papistiska andakter ville hon inte ha. Hon vände dagen därpå söderut för att aldrig återvända.

Drottning Kristina avled i Rom 1689. Drottninggatan, Kristinaplatsen och Kristinagatan är en liten hyllning till drottningen från Norrköping. Vid Kristinaplatsen ligger i dag stadens konstmuseum.

Källa: Stad i nöd och lust, Norrköping 600 år, Arne Malmberg, Wikipedia 

Läs mer i Storstadsår före branden:

LDm

Tillbaka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s