Kolmårdens djurpark

Kolmårdens djurpark började planeras redan under tidigt 1960-tal. Mannen bakom projektet var Ulf Svensson, som då var anställd som kommunkonsulent i Kolmårdens kommun.

Foto: Google bilder, Ulf Svensson

Kolmården var en utpräglad avfolkningsbygd, med få sysselsättningstillfällen. Ulf Svensson vandrade omkring i Kolmårdsskogarna och fick idén till ett projekt: det handlade om ett fritidsområde med en djurpark.

Bild: Kolmårdens djurpark, innehåller länk till parkens hemsida

Dåvarande kommunalfullmäktiges ordförande i Kolmården, Erik Andersson, insåg snabbt att detta var ett framtidsobjekt och snart gav landshövding Per Eckerberg ett starkt stöd. Det var många i kommunen som tyckte att idén var vettlös, men andra var positiva och man började till och med förbereda insatser av olika slag.

Ett exempel: En syförening på gränsen mellan Östergötland och Södermanland, stickade sockor till tigrarna för att de inte skulle frysa om tassarna i snön under vintern!

Foto: Norrköpings Tidningar

Efter hårda duster och hårt arbete kröntes ansträngningarna med framgång och den 27 maj 1965 invigdes djurparken. Den första dagen hade man runt 40 000 besökare, som kunde se omkring 200 djur i anläggningar, som med sina stora och fria ytor, representerade ett nytänkande för djurparker. Svenska folket hade fått en möjlighet att uppleva ett stycke unik svensk natur, med exotiska djur i Europas största djurpark, snart klassad som femstjärnig.

Foto: Kolmårdens djurpark

Det innebar också att utflyttningsströmmen från samhället avstannade och Kolmården blev ett attraktivt område att bosätta sig i med goda arbetsmöjligheter. Numera ingår Kolmården som en kommundel i Norrköping.

Man byggde ut parken, steg för steg, under årens lopp, 1967 invigdes en linbana och året efter stod en av världes största isbjörnsanläggning klar. Isbjörnarna fick leva i Kolmårdens djurpark till 2005, då de flyttades till en anläggning i Danmark. Anläggningen ansågs då vara för liten för de tre isbjörnarna.

Bild: Google bilder

Den största succén i parken blev delfinariet som stod klart 1969 och räknas till ett av de främsta i världen.

Foto: Kolmårdens djurpark

Nya djurarter införlivades med beståndet och förtjusta besökare strömmade till i allt större skaror. Dom första brunbjörnarna kom till parken 1972 och de placerades snart i den Safaripark som invigdes samma år. De första fennoskandiska vargarna kom samtidigt till Kolmården. Det var ett led i ”Projekt varg” som syftade till att åter ge Sverige en vargstam. Man skaffade även en ”rovdjurens barnkammare” och började arrangera internationella vetenskapliga symposier för experter.

Foto: turistnorrkoping, vargar i Kolmårdens djurpark

I mitten av 1970-talet bildades stödföreningen Kolmårsdsparkens vänner för att stödja den fortsatta utvecklingen av parken.

Man invigde i slutet av 1970-talet, som en av de första djurparkerna i världen, en anläggning för utrotningshotade husdjur, den svenska lantgården.

Foto: Wikipedia, Kolmårdskyrkan, Håkan Svensson

1980 firade parken 15 år och då hade antalet djur vuxit till omkring 1000, de representerade omkring hundra olika arter. Man invigde 1980 en ekumenisk kyrka inne i parken. Antalet besökare hade redan då stigit till betydligt över en miljon per år.

En ständig utveckling har alltid kännetecknat Kolmårdens djurpark. Den principen har lett till nya arrangemang och utökningar.

Foto: Kolmårdens djurpark

Djurparken har utvecklats till en betydande avelsstation för utrotningshotade djur och man förser andra djurparker med djur, så att allt färre behöver tas ur naturens egna krympande förråd.

Barnen har av naturliga skäl alltid spelat en stor roll för djurparken. Man har byggt Kolmårdens Äventyrsland med lekbyar som är anpassade till olika åldrars lekbehov.

30 april 2011 invigdes den nya linbanan Safari, som tar besökare på en resa, runt parken nära inpå djuren.

Man har som besökare möjlighet att beställa en upplevelse, med hjälp av parkens arrangemang Vilda möten där man, till exempel, kan få möta vargar eller delfiner på mycket nära håll.

Foto: turistnorrkoping, Vargmöte Kolmårdens djurpark

I närheten av djurparken finns Vildmarkshotellet som har en egen ingång till parken. Flera alternativ till boende finns i närheten av djurparken och i Norrköping.

Foto: Kolmårdens tropikarium

För den som är sugen att titta på och uppleva fler djur finns, nedanför den stora huvudentrén, Kolmårdens tropikarium.

Vägbeskrivning

Källor: Texten i den här artikeln är ett fritt utdrag ur I Louis De Geers fotspår, Arne Malmberg, originalförfattare Gunnar Henriksson, Kolmårdens djurpark, Wikipedia

Ldm

Hem

En kommentar till Kolmårdens djurpark

  1. Håkan Magnus Nilsson skriver:

    Kolmårdens Djurpark invigdes på Kristi Himmelfärdsdag 1965. Entréavgiften var 4 kronor och 50 öre, men när växelpengarna i form av 50-öringar tog slut höjdes entréavgiften snabbt till fem kronor jämnt. Det var mycket långa köer vid entrén den där soliga vårdagen…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s