K-märkt Hundkoja

Före renovering

Det är inte bara slott och herresäten som får stämpeln K-märkt. I Norrköping har en drygt 100 år gammal hundkoja K-märkts.

Hundkojan återfinns i trädgården vid Borgs säteri, där den ska ha överlevt en hel rad av fyrbenta invånare. Redan i början av seklet ska hunden Boy ha flyttat in. Eftersom kojan var rejält byggd har den fungerat för flera generationer ägare vid Borgs säteri.

Stadsantikvarie Ann-Charlotte Hertz blev uppringd av en man som hade jobbat inom kommunen.

Han kunde berätta en hel del om hundkojan. Densamma höll på att falla i bitar och togs till Stadsmuseet, där den har renoverats och restaurerats. Nu har den kommit tillbaka till Borgs säteri, vid sin ursprungliga plats på gårdsplanen, bredvid ett vårdträd. Vi vet att hundkojan har stått där sedan 1901, kanske ännu tidigare, säger Ann-Charlotte Hertz.

Detta för oss tillbaka till herrarna Odén och Kugelberg, vilka köpte säteriet av dödsboet efter den tidigare ägaren, greve von Schwerin, och som var männen bakom utvecklingen av Kneippbadens kuranstalt. Månne var det någon av herrarnas hundar som har bebott hundkojan.

Att just en hundkoja blir K-märkt är ytterst ovanligt, men även små och relativt oansenliga byggnader kan också ha ett kulturhistoriskt värde.

Källa: nt.se

EN

Tillbaka till register

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s