Kaktusgruppen – en svensk motivrabatt

Kaktusgruppen i Karl Johans Park från början av 1900-talet är unik i sitt slag i Sverige – ett grönt kulturarv värt att bevara.

Foto: turistnorrkoping, 2010 års motiv, Rådhuset 100 år

Karl Johans park i Norrköping anlades 1887 efter en staty över Karl XIV Johan. Omläggningen från torg till en park ritades av statsarkitekten C TH Malm enligt tyskt föredöme med gångar och gräsmattor i symmetriskt mönster.

Bild: Wikipedia

Tyskarna var särskilt ivriga kaktusodlare och hade ett oerhört stort antal arter och hybrider. Försäljare fanns även i Sverige med ett rikt kaktussortiment. Statsträdgårdsmästare Frans August Johansson intresserade sig för kaktusodlingen och och anskaffade åtskilliga nya arter bl a pelarkaktusar. Suckulenta växter ökade alltmer och omkring 1918-1920 fick kaktusplanteringen den form och storlek som den sedan behållit, även om många detaljer ändrats och förbättrats under årens lopp.

1927 fick bakgrundsrabatten, den s k girlangen, sin nuvarande form, längd och bredd. (Njurformad). 1932 fick de fem så kallade tårtorna sina platser i omfattningsmönstret, som de sedan i huvudsak behållit de år då grundmönster med ”tårtor” använts. Alla omfattningsmönster sedan början av 1920-talet innehöll variationer på de runda rabattdelarna till 1945, då man gjorde ett nytt omfattningsmönster med blommor, blad och slingor i ett symmetriskt mönster, enkelt och rent med många variationsmöjligheter. Sedan 1953 har sju standardiserade omfattningsmönster använts under årens lopp. Plantörernas fantasifulla detaljplanteringar och centrummärkenas mångfald har gjort omfattningarna olikartade. Under årens lopp har det varit en mängd olika lokala, nationella och internationella jubiléer och företeelser som uppmärksammats.

Foto: turistnorrkoping

Den färdiga gruppen består av ungefär 25 000 växter där många odlas i stadens växthus och alla övervintrar här. Ett visst extra antal finns som reservmaterial, ifall något oförutsett inträffar.

Foto: turistnorrkoping, Vy från Karl Johans park mot Rådhuset

När våren kommit igång under april börjar skötselarbetena i växthusen och utplanteringen sker i maj-juni. Sammanlagt blir det ungefär 1700 timmar per år som används för allt som hör till kaktusgruppen. Dessutom tillkommer växthusvärme och några transporter.

Källa: Av Stig Hellerstöm på uppdrag av Park-och naturkontoret Norrköpings kommun, Norrköpings parker 2, Kaktusgruppen och några andra svenska motivrabatter.

AP

Tillbaka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s