Bolltorp slott

Foto: Bolltorp

Bolltorp är beläget c:a 5 km söder om Söderköping längs väg 210 mot S:t Anna.

Foto: Bolltorp

Bolltorp är en gård med gamla anor. 1614 donerade Gustav II Adolf gården till sin livmedikus, Olof Engelbrechtson Bure, som tack för trogen tjänst. Han blev sedermera borgmästare i Stockholm.

Bild: Wikipedia, Gustav II Adolf

Baron Funck köpte sedan Bolltorp år 1832 och 1840 var han färdig med den nya corps de logi för sig och sin familj, som lades på samma plats där den tidigare byggnaden stod. Källarvåningen sparades och man kan idag se en del av de gamla kalkstensgolven, murarna och kryssvalven. Gården var, liksom många gårdar på den tiden, helt självförsörjande och hade även ett pappersbruk, vilket hör till de äldsta i Sverige med en årlig tillverkning av omkring 3000 ris (1 ris = 500 ark) papper som ansågs vara av den allra bästa kvalitén. Till egendomen hörde också en mjölkvarn med två par stenar, en sågkvarn och ett glasbruk.

På slottet vimlar det av grodor, som bland annat kan höras nära ån på kvällarna. Det är inte för inte som Grodan Boll härstammar från Bolltorp. Thomas Funck, född 1919, barnbarn till baron Funck, tillbringade sina somrar på slottet. Han skrev här om Kalle Stropp och Grodan Boll, därför anknytningen till namnet Bolltorp. Sommaren 2003, och även våren 2008 besökte han Bolltorp och då kunde man höra det typiska – Hörrru! färdas över ägorna.

Foto: Bolltorp

Idag har du möjlighet att komma och bo på slottet, både som turist och konferensgäst. Det finns gott om sällskapsutrymmen, salonger och konferenslokaler. Är du på konferens kan du till exempel koppla av med en bastu och en kall öl i relaxrummet. Bolltorp är även ett jaktslott med olika jaktevenemang. Här finns älg, rådjur och småvilt.

Foto: Bolltorp

På källarplanet finns en vinkällare om någon känner för lite vinprovning.

Källa: www.bolltorp.se

EN

Upp

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s