Gryts herrgård

 

Foto: turistnorrkoping

En herrgård med anor som ligger vid ProNova, och är intimt förknippad med Norrköpings textilhistoria. Den har även litterära associationer.

I början av 1800-talet köptes Gryts egendom av herrarna Carl Arosenius och L J Söderberg.

Egendomen bestod då av en mjölkvarn den gamla frälsekvarnen, Grytskvarnen med fem par kvarnstenar, samt den lilla gården Gropen med anor från 1700-talet.

Själva kvarnrörelsen gick så långt tillbaka i tiden som till 1400-talet. Under Söderberg & Arosenius utvecklades verksamheten med ull– och klädestillverkning, samt med tillverkning av papper och halm. Man hade bland annat köpt in en ”mekanisk spinneriinrättning”, vilken hade köpts i England och förts till Norrköping och Smedjeholmen av lagmannen John Swartz.

På platsen för gården Gropen byggdes år 1829 ett så kallat corps de logi, en chefsbostad.

Företaget Söderberg & Arosenius växte under 1800-talets första hälft till ett av de största textilföretagen i Norrköping. Man deltog bland annat med sina produkter vid den första stora världsutställningen i London 1851.

Något år senare köptes Gryt av ett nybildat bolag, Norrköpings bomullsväfveri AB, inriktat på bomull, och efterhand med en engelsk stridstupp som fabriksmärke. Tuppens fabriker med väveri och spinneribyggnader, kom sedan att växa för att fylla hela området mellan Strömmen och Västra S:t Persgatan.

Foto: turistnorrkoping

Under Tuppen-epoken fungerade byggnaden som förmans- och disponentbostad. Själva herrgården renoverades på 1870-talet av stadsarkitekten Carl Theodor Malm. Men de gamla källarvalven härrör från 1700-talsgården Gropen.

Sedan 1987 är herrgården bostad åt Gunnar och Wanja Jönsson med familj. Restaureringen utfördes i samarbete med de antikvariska myndigheterna, men med egna pengar. Herrgårdsbostaden är på två våningar plus en vindsvåning. Till byggnaden hör även en rejäl tomt, samt en härlig uteplats med utsikt över Strömmen.

Foto: turistnorrkoping

De litterära associationerna då? Jo, här föddes den 17 juli år 1862 skalden Oscar Levertin.

Bild: Wikipedia

Vad vi har förstått så var det ett misstag att han föddes just här, säger Gunnar Jönsson. Levertins familj var på besök här på herrgården, när han föddes för tidigt.

Källa: En hundraårig bomullsindustri, av Efraim Lundmark, Wikipedia

EN

Upp

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s