Hults Bruk

Foto: Wikipedia

Hults Bruk ligger vid Ågelsjön i Kvillinge församling i Norrköpings kommun, strax väster om Åby.

Hults Bruk är en mindre småort som har blivit känd för den tillverkning av yxor som skett på plats sedan slutet av 1800-talet. Här har det också tillverkats yxor redan under stenåldern. Strax norr om Hults Bruk ligger en fornborg och 1,5 km söderut ligger Torsborgen.

1697 blev Jakob Reenstierna ägare till torpet Hult. 1467 omnämns torparen Arvast ”Arffwaster i Hwelte” i skriftliga källor genom en markaffär. Ett järnbruk uppfördes 1697. 1709 byggdes en spiksmedja för tillverkning av skeppsspik. Exporten av spiken gick till Spanien, Portugal via Amsterdam. 1733 började man tillverka stångjärn.

Bild: Wikipedia

1818 köptes bruket av grosshandlaren Magnus Lorentz Ekelund. Vid hans tillträde fanns det bland annat en mangårdsbyggnad, stångjärnssmedja, ett gjuteri, spikkammare. På 1840-talet fanns det ett ullspinneri. Kring smedjorna växte ett samhälle fram och på 1830-talet hade bruket ett 30-tal anställda. 1880-talet startade en idustriell tillverkning av yxor som tidigare hade gjorts för hand. Agdoryxan blev känd över hela världen. 1899-1900 byggdes en herrgårdsbyggnad ritad av arkitekten Isak Gustaf Clason.

Foto: Wikipedia, Isak Gustav Classon

1988 köptes bruket av företaget Tors Hammare.

Det äldsta huset som står kvar är den s k Överhammaren byggd 1785. I början av 1800-talet byggde man ytterligare ett hus, en herrgård. Herrgården är en tidstypisk byggnad med stormaktstida ideal. Huset består av två våningar täckt av ett mansardtak med vindskupor. Mansardtak är ett sadeltak det vill säga, ett yttertak med brutet takfall. På mitten av byggnaden finns ett klocktorn och på den sidan finns ett slottsur inmonterat. Uret tillverkades 1792 av brukssmeden Söderberg. I dag ägs herrgården av Holmen Paper AB, som använder huset för representation. Hultafors AB driver i dag verksamheten i yxfabriken. Det finns även ett museum där.

Vägbeskrivning: 12 km från Norrköping. Åk väg 55 förbi Åby mot Katrineholm, vänster vid skylten Hults Bruk-Yxbacken. Fortsätt rakt fram till Utställning-> Smedja.

Källa: Internet Hults Bruk, Wikipedia

EN

Upp

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s