Oxelbergen

Foto: turistnorrkoping, Oxelbergsparken

Sju bergiga kullar med stenskrevor och solbelysta grässlänter med enstaka buskar. Hit kom Norrköpingsborna på söndagsutflykt för att vila, spela kort, leka och duka upp mat och dryck på marken. 1876 utplanterades 29 000 granplantor som dessvärre dog då Oxelbergen inte har lämplig mark för granar.

Foto: turistnorrkoping, Oxelbergsparken med flygfyren

Påfyllning av matjord, anläggandet av gräsmattor och planteringar lät Drätselkammaren göra 1897. Promenadstyrelsen övertog vården och så bildades denna första Oxelbergspark som omfattade den största kullen nära första Östra järnvägsstationen som byggdes år 1895 vid Östra Promenaden.

Foto: turisnorrkoping, Östra station

År 1917 godkändes en ny stadsplan och under 1919-1924 byggdes de första delarna. Man sprängde bort alla lägre kullar och byggde hus i olika storlekar. Flera villor ritades av Norrköpingsarkitekterna Werner Northun och Knut Pihlström. Gatusystemet formades till bergets kurviga och Lindövägens raka gränser. Romaretrappan i Tvåbackabrinken som tar upp en stor höjdskillnad mot Lösings torg är ett monumentalt minne över den tidens duktiga stenhuggare. Ritad av arkitekt Gustaf Paulsson och utförd av grundläggarna P A Eriksson och A P Karlsson stod den färdig första juli 1925. Ett mästerverk i sten med trappor, vacker fondmur, barriärer, täckplattor och sittbänk.

Foto: turistnorrkoping, Oxelbergen

I april 1923 godkändes plan för parker och ”öppna planen Fågelsången” vid Väringsgatan fick gräs, träd och parkbänk. Oxelbergsparken påbörjades också med för stadsplanteringar ovanlig karaktär.

En rad oxlar planterades utmed Dalgångens södra sida med tanke på stadsdelens namn. De har nu uppnått imponerande dimensioner.

Foto: turistnorrkoping, Oxlar vid Dalgången

En annan sevärdhet är en mast med den sista flygfyren i ett system med vägledning för flygplan på sträckan Bromma – Bulltofta, när flyget var nytt. Den visade tre ljusblinkar var 5:e sekund, så att piloterna kunde hitta i mörker och dimma. För att inte locka dit vilsna flygplan togs en tredjedel av den 18 meter höga masten bort.

Foto: turistnorrkoping, Flygfyren

Oxelbergsparken har inte prioriterats särskilt under senare år men fungerar fortfarande bra som naturpark året runt för många besökare.

 Läs mer om Werner Northun i Northuns hus lever kvar

Källa: Landskap och parker i Norrköping, Till år 1996, Stig Hellerström

AP/LDm

Tillbaka

Lämna en kommentar