Robert Haglund

Möt en av Norrköpings mest okända kändisar. Robert Haglund är uppvuxen i Norrköping i ett hem där det fanns ett stort musikintresse och redan som liten serverades Robert en sträng diet av Elvis och The Beatles.

Vid 7-års ålder upptäckte han Kiss. Deras banbrytande image och musik fångade den unge Robert. Kiss har sedan följt honom genom hela livet.

                        

När hans intresse för hårdrocken tog fart lyckades han vinna en gitarr via en teckningstävling i tidningen Lilla Fridolf. I samma veva startade han sitt första band. ”Hade jag inte vunnit den gitarren hade jag nog aldrig börjat seriöst med musiken” säger han.

”Det fick mig att börja uppträda på roliga timmen i skolan och karriären var utstakad. På högstadiet drömde jag om en el-gitarr, men det fanns inga pengar till det” fortsätter han.

Man har sett honom på tv och han har spelat såväl i Globen som på prinsessan Madeleines 25-årsfest.

Han kan allt om Kiss och intresset för musik började som sagt med det här bandet. Nu är han själv ständigt på turné genom Sverige. Eller fram och tillbaka till Mariehamn med fartyget han uppträder på varje vecka.

På fartygets fik och krogar, får Sandra Wall från NT en kort intervju då och då mellan gig och mingel med fansen. Robban är en populär gentleman.

Ikväll Birka Paradise, igår Skara, imorgon Globen. Rutinerna med kvällsrepetitioner, gig och resor utgör Robbans vardag. Men han håller fast vid Norrköping och återvänder med jämna mellanrum till olika evenemang.

Nyligen återförenades han bland annat med sitt ungdomsband Nasty i samband med fritidsgårdarnas jubileum. Han brukar också dyka upp när Thalias vänner har sin årliga Trivselkväll i Hörsalsparken. Själv var han deras stipendiat 2003.

”Men spelningen i höstas, när IFK firade återkomsten till allsvenskan var en av de roligaste, tror jag”, säger Robban.

Han har också ett förflutet som sångare i coverbandet Unit Five. Samtidigt jobbade han som provare på Ericsson Telecom AB i Linköping och Norrköping och fick hela tiden höra av kollegorna att artistdrömmarna borde läggas på hyllan.

”De sa alltid att musiken borde vara en hobby. Vilken tur att jag inte lyssnade på dem”.

När företaget sa upp så många på en gång såg han sin chans och hoppade på en teaterutbildning i stan. Genom en krogshow på Palace fick han snart ett första genombrott och livnärde sig på den sortens underhållning ett tag.

Sedan blev det jobb för Fritidsresor och Robban åkte till Turkiet och Cypern följt av Egypten, Mallorca och Gran Canaria. Allt inom tre månader.

”Sedan blev det musikalen Minnen från Sarajevo i Jugoslavien”, minns han.

Fantastic four

Kanske känner de flesta igen honom som en av deltagarna i Sikta mot stjärnorna 1996. Han imiterade David Lee Roth och hans dunderhit Just a gigolo. Något som gav scen- och tv-rutin även om han inte vann. Nästa stora tv-tävling han dök upp i var Talang 2007. Då gillade Bert Karlsson vad han såg när Robban uppträdde med sin Motown-kvartett Fantastic Four. Gruppen har gjort en strålande karriär sedan de möttes på Kulturamas musikallinje för några år sedan.

David Lee Roth

”Jag fick idén när jag såg The Drifters på Kanarieöarna och när jag träffade Jonas och Niklas blev det verklighet. Idén innebär att framföra kramgoa klassiker i en snygg förpackning. Vi ska ha lite klass på scenen och fyller en lucka som artister. Den romantiska gentlemannen har varit rätt frånvarande i svensk showbiz”, säger Robban.

Tony Irving

En av de första stora spelningarna var på hemmaplan 2002. Då kompade storbandet Pomperipossa i Hörsalen. De fortsatte att jobba tillsammans ett tag men nu kör Fantastic Four oftast singback när de uppträder. Bandet har bland annat spelat på många av Tony Irvings event under senare tid. Då har det blivit både Globen och Let´s dance-fester.

Innan och under tiden med Fantastic Four har Robban hunnit med en hel del andra spännande jobb. Han har medverkat i två konsertuppsättningar av Jesus Christ Superstar, en med bland andra Jan Malmsjö och Richard Carlsohn i Stockholm.

            

Sedan 2004 är han fältartist och kan nu titulera sig löjtnant trots att han aldrig gjorde lumpen. Robban underhöll på svenska FN-förläggningar i bland annat Afghanistan, Liberia och Bosnien. Diverse jul och nyårsföreställningar, Barncancergalan, Sinatrakonserter med Söderköpings storband och roller i musikaler som Dracula och Jämra Stockholmare, av Fredrik Lindström, har det också blivit. 

Fantastic Four har synts i SVT, på inneklubbar och heta privata tillställningar under 2008. Nu verkar också drömmen om ett ordentligt album vara inom räckhåll. På gruppens hemsida kan man bland annat se Robban spela in en snutt tillsammans med Temptation.

Robban har också gjort en konsert, Three times love, med Stefan Wikström och Magnus Bäcklund på De Geerhallen i Norrköping för ett fullsatt hus. Robban framförde då flera sånger av Frank Sinatra. I april 2011 gav dom en konsert till.

Robert Haglund – Provare på Ericsson? Nej, Robban Haglund – baryton i Fantastic Four. Drömmar kan slå in när man minst anar det.

Källor: Texten är ett fritt utdrag från intervjuer i nt.se Sandra Wall, Programmet från uppsättningen av Three times love, Pernilla Strand

LDm

Tillbaka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s