Rodga herrgård

Foto: Wikipedia, Jordgubbe

Rodga är en herrgård mitt i den östgötska bergslagen i Norrköpings kommun.

Rodga är beläget mellan sjöarna Norrsjön och Sörsjön. Gården är nämnd redan på medeltiden och 1543 finns den nedtecknad som ett stubbe- och rödjehemman.

Dess storhetstid inleddes på 1670-talet när det såldes till Hans Pieter Hellwegh, en holländare som varit bosatt i Norrköping sedan 1650-talet. Det var under Karl XI:s tid, och kungen behövde mycket segel till sin flotta.

Foto: WIkipedia, Jordgubbe

1677 fick han privilegier för att starta tillverkningen, och snart fanns här 33 vävstolar som sysselsatte 500 hushåll. Rodga kom att bli en liten industriort.

Rodga övertogs 1760 av grosshandlaren Jacob Graver. Han byggde ut herrgården med en övre våning. Jacob Gravers barnbarnsbarn var författarinnan Aurora Ljungstedt (1821-1908). I historien En gubbes minnen som ingår i En jägares historier från 1860 spelar den ödsliga kusliga herrgården Agdor en central roll; Agdor är Rodga baklänges.

Bild: Wikipedia, Jacob Graver

Från 1823 övertogs Rodga av Magnus Lorentz Ekelund, och under hans tid förekom ett glatt sällskapsliv på Rodga.

Tillverkningen av segelduk minskade och den verksamheten lades ner 1852. Rodga kom att knytas till produktionen av yxor vid Hults Bruk, och än idag tillverkas där AGDOR-yxor.

Arkitektur

Herrgården har behållit sitt utseende sedan 1700-talet. Huvudbyggnaden är en panelad timmerbyggnad med två våningar, med brutet tak. Spånklädseln på taket är bevarad. Även interiören har bevarat 1700-talets fasta inredning såsom gyllenlädertapeter, dörrsmycken och kakelungnar.

Källa: Wikipedia, Foto på gården: Jordgubbe

EN

Upp

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s