Lars Tjadden Hällström

Tjadden Hällström, Lars Gustaf Hällström, föddes den 7 november 1923 i Norrköping. Tjadden var en svensk skådespelare, revyförfattare och komiker.

Bild: Wikipedia

Han var först anställd som kamrer vid ett bryggeri i Norrköping. 1948 debuterade han på Arbisteatern i revyn ”Sta’n hela da’n”. Året därpå inledde han sitt 40-åriga samarbete med skribenten Lennart Anderzon. De startade Lilla Teatern (Lillan) i Norrköping 1952 som de drev fram till 1969.

Foto: turistnorrkoping

Författarfirman Anderzon och Tjadden skrev och producerade mer än hundra revyer och krogshower tillsammans. 1959 blev Tjadden engagerad till Klangerevyn, dåtidens stora nöje i folkparkerna. När revydirektören Klange drog sig tillbaka 1963 tog Tjadden över verksamheten och revyn bytte namn till Tjaddenrevyn. Tjadden har med all rätt kallats för Mr Folkpark, varje sommar under 17 år turnerade han med Tjaddenrevyn.

Redan 1948 hade Tjadden börjat resa i parkerna tillsammans med sin fru Gunnel och Nenne Pettersson. De kallade sig Tre Gags. I mitten av 1950-talet var makarna Hällström även engagerade vid Boulevardteatern i Stockholm. Även Gunnel var verksam på Lillan i Norrköping på 1950- och 1960-talet. Tjadden och Gunnel gifte sig 1950 och fick två barn.

Bild: Wikipedia, Anita Lindblom

Tjadden var en flitig arbetsmyra. Vintertid gjorde han krogshower bl.a. med Anita LindblomBerns och mellan 1972 och 1978 spelade han nyårsrevyer i Skövde.

Foto: turistnorrkoping

1984 startade han Skandiateatern som han drev fram till mitten av 1990-talet. Två av Tjaddens revyfigurer har blivit rikskända genom skivinspelningar och TV-program: Ludolf, han som inte kan säga ”r”, vilket leder till idel komiska missförstånd, och den otroligt late och arbetsskygge Slöman. Under 1990-talet medverkade Tjadden i musikalen ”Annie get your gun” på Chinateatern och i folklustspelet ”Bröderna Östermans huskors” på Folkan i Stockholm. Han medverkade i flera TV-serier och långfilmer, bland annat en seriös roll som biografvaktmästare i TV-serien ”Det var då 1989”.

Tjadden Hällström avled i cancer 5 december 2000 i Älvsjö.

Källa: Wikipedia

LDm

Tillbaka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s