Thorönsborgs slott

Historik

Mangårdsbyggnaden är uppförd på 1750-talet efter ritningar av C. Hårleman. Ett orangeri, ett ridhus och ekonomibyggnader samt arbetarbostäder byggdes också. Gården hette på medeltiden Drag, vilket syftar på båtdragningsplats. Bland ägarna kan nämnas Algot Brynjulfsson av Bjälboätten i början av 1300-talet,  Magnus Eriksson och Bo Jonson Grip. Under ansvar av generalmajoren Göran Gyllenstierna blev huvudbyggnaden färdig 1756, medan brorsonen Göran Gyllenstierna satte sitt och sin faders vapen på den nya byggnaden, och lät bygga de nya flyglarna och anlägga trädgården.

Arkitektur

Carl Hårleman byggde slottet i franskinspirerad rokokoarkitektur. Huvudbyggnaden är uppförd i två våningar med en trevåningsmittrisalit ( en utskjutande byggnad på huvudbyggnaden) och den avslutas med en lanterninkrönt kupol. Åt sjösidan finns en balusteromgiven altan.

Interiören

I förstugan står barockstolar och ett Hamburgskåp från 1600-talets mitt. I salongen finns en svensk rokokobyrå. På byrån står ett konsulur med rik dekor av förgyllda bronser monterade mot röd sammet, möjligen ett Stockholmsarbete. Det var en gåva från Gustav III.

Thorönsborgs slott förklarades som byggnadsminne 1976.

Källa: Wikipedia

EN

Upp

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s