Norrköping – staden vid Strömmen

Foto: turistnorrkoping

Norrköpings historia är lång. När Albrekt av Mecklenburg i ett brev 1384 fastställde Norrköpings stadsgräns visste han säkert inte hur länge platsen varit befolkad.

Hällristningarna vid Himmelstalund och bronsåldersfynd vittnar om att här funnits boplatser i minst 3000 år.

Foto: turistnorrkoping

Strömmen av vatten som rinner genom Norrköping är Motala ström som i alla tider gett kraft och liv åt staden.

Vid Motala ström fanns på 1100-talet en liten fiskeby som utvecklades till en betydande marknadsplats. Det var början till industristaden Norrköping.

Foto: turistnorrkoping

Det var Strömmen som gjorde Norrköping till ett viktigt handelscentrum på den tid då vattenvägarna var de bästa kommunikationslederna. Det var Strömmen som med hjälp av kvarnhjul och turbiner gav energi åt stadens industrier.

Norrköping blev så småningom en av de mest betydande industristäderna i Sverige. På 1600-talet växte sig metallindustrin under Louis De Geers ledning stark i staden; här fanns bland annat gott om den nödvändiga vattenkraften i Motala ström.

Foto: turistnorrkoping, Louis De Geer

Under 1800-talet fick industrin, framförallt textilindustrin, sitt definitiva genombrott i Norrköping. Tidvis svarade stadens fabriker för hela 80 procent av Sveriges textilproduktion. Men den produktion som byggts upp under lång tid utsattes efter andra världskriget för allt hårdare konkurrens från andra länder. Under tiden fram till 1970-talet raderades textilindustrin praktiskt taget ut.

Foto: turistnorrkoping

Vid Strömmen i centrala Norrköping finns ett område som kallas Industrilandskapet. Här finns fabriksbyggnaderna från industrialismens genombrottstid kvar och används nu för nya ändamål.

Industrilandskapet är en dynamisk del av Norrköping med data- och kunskapsföretag, konsert och kongress, muséer och ett växande universitet.

Foto: turistnorrkoping

Norrköping har ett varierat näringsliv och ett rikt kultur- och idrottsliv. Det är nära till naturen med Kolmårdens skogar i norr och skärgården i öster.

Idag har Norrköping återhämtat sig efter textilindustrins fall och näringslivet har en ny, modern profil med en mångfald av branscher. Hur man än reser är det lätt att ta sig till Norrköping. Här passerar både järnvägens södra stambana och E4, här finns regional flygplats med både in- och utrikestrafik. Här finns också en av Östersjöns största och modernaste hamnar.

Foto: turistnorrkoping

 

Källor: Texten är ett utdrag ur boken Norrköping – staden vid Strömmen, Jan Kalmermo, Wikipedia

LDm

Tillbaka

Lämna en kommentar