Halvars glass

Foto: turistnorrkoping

I mitten av 1930-talet började Halvar sälja sin egentillverkade glass i södra Promenaden. Under 1940-talet byggdes en liten ståkur där glassförsäljningen fortsatte. Halvars glasstillverkning skedde till en början i stadsdelen Kneippen. Senare flyttade tillverkningen till Klingsberg, varifrån han körde glassen med flakmoped till kiosken.

I början av 1960-talet byggdes kiosken om till en fast anläggning och någon gång i skiftet mellan 1960 och 1970-talet slutade Halvar med egen glasstillverkning. Inriktningen var nu enbart försäljning. 1994 sålde grundarfamiljen sin kiosk till Niclas och Pernilla Pettersson som sedan dess driver kiosken.

Foto: turistnorrkoping

1996 byggdes kiosken ut till den dubbla storleken och verksamheten utökades med glassuppläggningar och ett större sortiment inom tillbehör. Även utemiljön runt kiosken fick sig en uppfräschning. 2006 var det åter dags för en ombyggnad. Eller rättare sagt; hela kiosken revs och gav plats för en ny, dubbelt så stor kiosk. Med toppmodern utrustning och fräsch interiör, står de nu väl rustade för framtiden.

Kuriosa:

Halvars är också omsjunget i Ulf Lundells låt ”Promenaden”. Ulf var en flitig gäst hos Halvars i början av 70-talet, då han bodde i Norrköping. Kiosken kallades förr även för ”Solskenskiosken”, då den bara hade öppet vid vackert väder.

EN

Tillbaka till register

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s