John Harryson

John Harryson, som föddes den 17 april 1926 i Katrineholm, var en svensk skådespelare och vis- och kuplettsångare. Han var far till skådespelaren Peter Harryson.

Harryson föddes i Katrineholm och växte upp i Norrköping. I Norrköping scendebuterade han också som 14-åring på Arbisteatern.

Foto: turistnorrkoping, Arbisteatern

Senare flyttade han till Stockholm och studerade 1943-1944 vid Gösta Terserus teaterskola. Därefter begav han sig över till Finland och Lilla Teatern i Helsingfors innan återvände till Sverige 1947 för att antas som elev vid Norrköping-Linköpings Stadsteaters elevskola.

Foto: turistnorrkoping, Stadsteatern

Efter slutförd utbildning 1950 stannade Harryson på denna teater ytterligare två år. Sitt genombrott på scen fick han dock redan 1950 i Wolfgang Borcherts ”Utanför dörren”. Harryson arbetade därefter på Riksteatern ett par år, men valde sedan att lägga skådespelaryrket åt sidan och började istället att arbeta på Finnboda varv i Nacka. Anledningen var att han ville ha en mer regelbunden och trygg försörjning än teateryrket kunde erbjuda.

Redan 1955 var han dock tillbaka på scenen, och var sedan engagerad vid Stadsteatrarna i Helsingborg 1955-1960 och Göteborg 1960-1967 samt Dramaten 1968-1984. Bland hans 21 roller på Dramaten kan nämnas bland annat poliskommissarie Brown i ”Tolvskillingsoperan” 1969, Broder Lorenzo i ”Romeo och Julia” 1971 och bonden i ”Folkungasagan” 1975. På 1990-talet spelade han bland annat senapsfabrikören i farsen ”Spanska flugan” på Lisebergsteatern i Göteborg och Polonius i ”Hamlet” på Östgötateatern.

Han filmdebuterade i Edvin Adolphsons långfilm ”Begär” 1946 och har medverkat i drygt 50 film- och TV-produktioner. Sin första större roll fick han dock som aggressiv rival i Ingmar Bergmans Sommaren med Monika” 1953. Äldre minns honom som handelsmannen i TV-serien ”Hedebyborna” 1978-1982 och som bokbindaren Ludde i TV-versionen av Gideon Wahlbergs folklustspel ”Grabbarna i 57:an” 1978.

För många är han främst känd som rösten till Joakim von Anka i Duck Tales, dystre åsnan Ior i Nalle Puh, Doktor Snuggles, Tjifen i Micke och Molle, sheriffen av Nottingham i Robin Hood, Gepetto i Pinocchio och Kloker i Snövit och de sju dvärgarna.

Han har också varit verksam som vissångare och har genom åren spelat in ett försvarligt antal skivor bland annat ”Bondkomikernas visor” 1971, Birger Sjöbergs ”Fridas visor” 1978 och tonsatta dikter av Eino Leino 1981.

John Harryson med sonen Peter

John Harryson avled den 28 november 2008 på Sankt Görans sjukhus i Stockholm i lunginflammation.

Källa: Wikipedia

LDm

Tillbaka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s