Michael B Tretow

Bo Michael Tretow, föddes den 20 augusti 1944 i Östra Eneby i Norrköping. Han är en svensk före detta ljudtekniker, kompositör, musiker och artist. Internationellt är han mest känd som musikgruppen ABBAs ljudtekniker.

Foto: discogs.com

Redan som tonåring i början av 1960-talet var Tretow en i Norrköping känd ljudtekniker, som med små medel lyckades få inspelningar med diverse hobbyband att låta förbluffande bra. Han experimenterade tidigt med flerkanalsinspelningar och överdubbningar. Efter att ha avbrutit sin värnplikt satsade han mer seriöst på att arbeta med musik och ljud.

Under popåren i mitten av sexitotalet var Tretow medlem i flera popgrupper, bland annat spelade han 1966 in en singel tillsammans med Mikael Ramel som Mikael & Michael. Flera singlar, som soloartist, gjorde han åren efter på skivbolaget Knäppupp.

Bild: Wikipedia, Lill Lindfors

I januari 1968 hamnade Tretow hos Metronomestudion, där han bland annat spelade in (och i enstaka fall producerade) material med artister som Pugh Rogefeldt, Ted Gärdestad, Jojje Wadenius, Lill Lindfors, Björn Ulvaeus och Benny Andersson.

                                                         

Eftersom Tretow tidigare arbetat mycket med Björn & Benny blev det naturligt att han valdes att bli hus-ljudtekniker åt ABBA. Att Tretow dessutom hade ett enormt tålamod och en dito påhittighet gjorde valet ännu enklare. Han var sedan tekniker på samtliga ABBA-inspelningar. Under tiden var Tretow med att bygga upp Polar Studios på Kungsholmen i Stockholm.

Bild: http://www.abbasite.com/

Vintern 1975-1976 hann Tretow dessutom i Glennstudio, Stockholm spela in ett eget album tillsammans med ABBA och deras omgivande grupp av musiker, resultatet blev den humoristiska engelskspråkiga skivan ”Let’s Boogie” med texter av Thomas H. Minor.

Under 1980-1981 spelade Tretow tillsammans med Ted Gärdestad in musikparafraser med nonsenstexter under pseudonymen Caramba, vars självbetitlade album blev en oväntad succé. Singeln ”Hubba hubba zoot zoot” blev mycket populär, trots att publiken inte visste vilka som dolde sig bakom namnet Caramba.

Bild: Wikipedia

Sommaren 1981 gjorde Tretow ett ”Sommarprogram” i radio, någonting som han upprepade 1986 och 2001.

Under slutet av 1970-talet hade Tretow byggt upp en studio i sitt hem i Bromma, Garage de Garbage och startat det (sär)egna skivbolaget Trash Records. På detta gav han ut ett självbetitlat album 1982, full med galen humor, ordvitsar, musikaliska karikatyrer och den självbiografiska ”Åby Folkets Park -59”.

Som en del av marknadsföringen av temaparken Tomteland i Mora fick Tretow 1985 i uppdrag att göra en barnskiva. Resultatet blev albumet ”Tomteland”. En låt handlade om tomten Professorn som för berättarrösten demonstrerar en fantastisk uppfinning. Denna låt fick en del speltid i Sveriges Radio P3, och plötsligt var ”Den makalösa manicken” en svensktoppshit och blev en av 1986 års mest populära låtar.

Tretow fortsatte att arbeta med ABBA-medlemmarna även under gruppens ”paus”, bland annat var han ljudtekniker under inspelningarna av ”Chess” och flera av medlemmarnas soloalbum.

Bild: Wikipedia

Under tiden fortsatte arbetet med radiojinglar, reklamspottar och sketcher för radioprogram som Metropol, Plattetyder, Eldorado, Putte Punsch Lyckoshow och Plattoteket. Dessutom ljudlade Tretow en hel del reklamfilmer, sagoinspelningar och TV-program.

Hösten 1988 gjorde Tretow radioprogrammet Hystereå i P3 med sketcher, ihopklippta inslag från andra radioprogram, udda musik och andra påhitt. Det bästa från denna serie samlades året efter på en skiva ”Hystereo Hi-lites”. Ett halvtimmeslångt program översatt till engelska vann första pris i Radio Monaco Contest 1989. Under 1988, 1989 och 1994 sände Sveriges Radio Tretows program Tretows ljudafton, ”Lång dags färd mot fnatt på julafton”.

I början av 1990-talet blev Tretow tillfrågad av NTF om han kunde göra en uppföljare till de singlar med Anita och Televinken som tidigare givits ut för att lära barn trafikvett. Resultatet blev fyra halvtimmeslånga avsnitt av Trolles trafikkassettradio, Trafik-Trolle.

Bild: ntf.se

Tretow fortsatte att vara en av Sveriges aktivaste tillverkare av ljudreklam och radiojinglar, bland annat var han ansvarig för bakgrundsmelodierna och jinglarna som dåvarande SVT Kanal 1 och Sveriges Radio Östergötland använde under tidigt 1990-tal.

Tretow producerade också de två album som den svenska gruppen Big Money gav ut 1992 och 1994. I gruppen ingick Magnus Rongedal och Lars Yngve Johansson. Han har även gjort musiken till tv-serien ”Javisst har barnen rätt”. Samtidigt var han ansvarig för ljudrestaureringen av ABBAs inspelningar när de återutgavs på CD, först under sent åttiotal och sedan i mitten av nittiotalet.

Bild: Wikipedia, Barbro ”Lill-Babs” Svensson

Söndagskvällarna vintern 1995 sände Sveriges Radio Stockholm humor-programserierna Crazy och Absolut crazy där Tretow tidvis samarbetade med Kjell Swanberg. I december samma år kom filmen ”Bert – Den siste oskulden” där han skrev och framförde musiken, bland annat tillsammans med Lill-Babs och Tommy Körberg. I ett av avsnitten dyker Tretow även upp i en liten biroll som skolfotograf.

Bild: Wikipedia, Tommy Körberg

Under den här tiden producerade Tretow också skivor med sin barndoms idoler Little Gerhard och Rock-Ragge. 1997 spelade han tillsammans med flera svenska artister in julalbumet En galen jul som dock aldrig givits ut officiellt.

År 1999 släppte Mariann Grammofon AB i samarbete med Anderson Records samlingen ”Greatest” ”Hits”. De många citationstecknen visar på att samlingen inte bara innehöll kända låtar.

I Julkalendern i radio 2000, ”Snälla Py”, ansvarade Tretow för musik och ljudeffekter.

Under 2001 drabbades Tretow av en ganska allvarlig hjärnblödning, men han har återhämtat sig ganska väl. Han har dock bestämt sig att sluta den aktiva karriären efter arbetet med Agnetha Fältskogs album ”My Colouring Book” från 2004, och hemmastudion Garage de Garbage i Bromma är avvecklad och såld.

Agneta Fältskog

2008 bedömde han genom Riverside Records försorg The Airwaves hyllningslåt till Abba ”Hey You Ring Me Tonight” innan den släpptes (Bonnier Amigo Music RS 1024).

Källa: Wikipedia

LDm

Tillbaka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s