Jörgen Mulligan

Jörgen Mulligan, föddes den 18 april 1945. Han är en svensk skådespelare och estradör från Norrköping.

Jörgen Mulligan debuterade som 7-åring, då han framträdde med Povel Ramels ”The Gräsänkling blues” på Barnens dag i Norrköping. Under 1960-talet var han engagerad i flera av Tjadden Hällströms revyer på Lilla Teatern i Norrköping. 1967 kom han till Arbisteatern där han medverkade i ett flertal operetter bland annat ”Glada Änkan” 1967, ”Csardasfurstinnan” 1969 och ”Cirkusprinsessan” 1971. Han regisserade, ansvarade för scenografi och kostym samt spelade huvudrollen i succén ”Hur man lyckas i affärer utan att egentligen anstränga sig” på Arbis 1979.

Foto: turistnorrkoping, Östgötateatern

Jörgen kom till Östgötateatern 1981 i rollen som Ernst Rolf i ”Bättre och bättre dag för dag”. Han har medverkat i bland annat ”Candide”, ”Sweet Charity”, ”Little Shop of Horrors” och ”My fair Lady”. 1993 gjorde han stor succé som nattklubbsstjärnan Albin/Zaza i ”La Cage Aux Folles”, samma roll gjorde han på Folkan i Stockholm, men då i talpjäsversionen ”Min mamma herr Albin” 1995. På Östgötateatern har han även medverkat i en lång rad talpjäser bland annat ”Samtal efter en begravning”, ”Streber” och ”Trettondagsafton”.

Han har på senare tid medverkat i ”En vintersaga”, ”Guys & Dolls”, ”Nobody’s Perfect” Jörgen har tilldelats bland annat Margit Rosengren-stipendiet, Broocman-priset, Lidén-medaljen och våren 2008 utsågs han till årets teaterräv av sina kollegor. Han har gestaltat tre helt olika figurer i ”Arsenik och gamla spetsar”. I Östgötateaterns föreställning av ”Cabaret” gav han liv åt grönsakshandlaren Rudolf Schultz och Basilio i publiksuccén ”Figaros Bröllop”.

Bild: Wikipedia, Figaros bröllop

Jörgen Mulligan började imitera Zarah Leander i unga år och blev god vän med henne. När Zarah såg Jörgen imitera henne första gången konstaterade hon att ”han är mycket bättre än jag !” Sedan 2002 har Mulligan framträtt med en uppskattad enmansshow ”I Zarahs tonart”. I dokumentärfilmen ”Jörgen med Z” berättar han om sin vänskap med Zarah.

Jörgen Mulligan som Zarah Leander

Jörgen har turnerat med Riksteatern bland annat med ”Oh mein Papa”, ”Fantomen på Operan” och ”My fair Lady”. Han har spelat fars med Tjadden Hällström på Skandiateatern och krogshowat med Git GayHotel Kramer i Malmö

Zarah Leander

2009 mottog Jörgen Zarah Leander-stipendiet.

Källor: Wikipedia, ostgotateatern.se, nt.se

LDm

Tillbaka

En kommentar till Jörgen Mulligan

  1. Tony Karlsson skriver:

    jag har haft glädje att återse Jörgen Mulligan både som Zarah och sig själv och inget förtar det andra. Han är en varm och själfull personlighet som fyller ut alla de vackra kreationer och attiraljer i zarahs garderob och sin egen. kort sagt han är stilig i vad han än sätter på sig. Han är som bekant både en god sångare och estradör och som skådespelare glänser han minst lika mycket.
    jag tackar varje dag Jörgen lyser upp min och andras tillvaro. tack för ordet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s