Religiösa riter, offer och rullande huvuden

I Norrköping finns ett område strax söder om Idrottsparken med ett verkligt fantasieggande och ruskigt förflutet.

Foto: turistnorrkoping, Domarringen

Domarringen är en plats där det för länge sedan utfördes religiösa riter och offer. Där finns också en avrättningsplats, Galgberget. Den ska ha använts så sent som 1837, då en man som mördat en krögerska fick sin nacke bruten av repet. Denna avrättningsplats var placerad bara några hundra meter från Domarringen och man kan fortfarande se en liten flat häll i sänkan mellan Helge berg och Galgberget, där halshuggningarna utfördes. Galgen är däremot borta sedan länge.

Galgberget tros ha varit en av de mest använda av Norrköpings avrättningsplatser. En speciell lucka fanns i stadsgränsstaketet, den så kallade Kransporten, som bara öppnades för att föra dödsdömda till bödeln.

Foto: turistnorrkoping, Domarringen

Domarringen, är en stensättning av 18 stenar, av vilka 13 står på sin ursprungliga plats. Statssekreterare Hillerströms uppgift från 1740 meddelar att ringen då bestod av 26 stenar.

Stensättningar av den här typen är ganska vanliga i bebyggda trakter och härstammar från yngre järnåldern, runt 500 e Kr, och markerar grav- och kultplatser.

Foto: turistnorrkoping

Några spår av gravar har dock inte hittats, vilket antagligen beror på att odlingar har sopat bort spåren. Kanske utfördes här kult- och offerhandlingar ända in på 1100-talet, då kristendomen infördes i Sverige. Arthur Nordén skriver i sin bok, ”Spår av hedendomen i Norrköping” 1921, att han tror att här offrades både människor och djur. Dessa har sedan hängts upp i en offerlund och senare sänkts i Helge mosse, där Idrottsparken nu ligger. Senare trädplanteringar minner oss än idag om offerlunden.

Foto: turistnorrkoping, Galgberget

Efter kristendomens intåg tror man att Domarringen under medeltiden användes som tingsplats med eventuell vidarebefordran till Galgberget.

Källa: Tidningsurklipp Forntid Norrköpings tidningar 95-05-17. Jens Johansson, Norrköpingsrummet, Norrköpings stadsbibliotek

A.P/LDm

Tillbaka

3 kommentarer till Religiösa riter, offer och rullande huvuden

 1. Agneta skriver:

  Spännande läsning – här kan man få veta mycket!

 2. jack skriver:

  vad hette han sm blev hängd 1837 ???

  • Thomas skriver:

   Det var en man vid namn Kullman som året innan hade rånmördat tre kvinnor vid en adress på Kvarngatan. Men det tog ett år innan han mötte skarprättaren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s