Mems slott

 

Bild: Wikipedia

 

Mems slott (uttalas med kort ´e´ som i ´rem´) är beläget vid Göta kanals utlopp i Slätbaken, strax utanför Söderköping. Mem är också känt för att det var där Göta kanals östgötadel invigdes år 1832. Västgötadelen invigdes redan 1822.

Bild: Wikipedia, Gustav Vasa

Mems slott tillhörde en gång i tiden Kung Gustav Vasa född 1496 och död 1560. Han förlänade slottet till sin riksamiral Jakob Tordsson Bagge född 1502 och död 1575. Jakob Bagge tog under sin tid på slottet hem bland annat 12 silverapostlar, stora som ett tolvårsbarn, i krigsbyte från Krakóws domkyrka i Polen.

Bild: Wikipedia, Jakob Bagge

Efter hans död grävde sonen Erik Bagge ner silverapostlarna på en hemlig plats, efter hot från kung Sigismund att bytet skulle beslagtas. Erik Bagge bebodde slottet fram till han stupade vid slaget i Stegeborg, där en strid utbröt mellan kung Sigismunds skepp och svenskarna. Ännu har ingen hittat silverapostlarna. Varje gång slottet bytt ägare, har det stått i kontraktet hur bilderna, om de hittas, ska fördelas inom de familjer som ägt slottet sedan 1598.

Bild: Wikipedia, Sigismund

En skattsökare från Skänninge med namnet Schenmark skall slutligen ha påträffat de tolv silverapostlarna. En slagruta ledde honom till skattgömman och han lät sig inte luras av att det han fann var en hop hästben. Han tog med sig benen, och när solen föll på dem förvandlades de till de tolv silverapostlarna, och han blev en rik man. Det är knappast möjligt att bringa reda i sägnens härva av uppgifter och leta fram det korn av sanning som möjligen kan finnas. Dessutom är det ju för en nutida skattsökare meningslöst att längre söka efter silverapostlarna; Schenmark lyckades ju lägga beslag på dem redan på 1700-talet.

Slottet Mem har anor från medeltiden, konung Johan III skänkte sedan godset ”till evärdelig tid” till Esbjörn Pedersson Lilliehöök år 1572 och i samband därmed fick Mem troligen säteristatus.

Bild: Wikipedia, Johan III

Under senare delen av 1600-talet omfattade säteriet med underliggande hemman nära 23 mantal (betecknade i början egentligen antal män (personer), men övergick tidigt till att betyda ”antal besuttna bönder”, d v s gårdar), och Stensvad benämndes då ladugård under Mem och åtnjöt säterifrihet d v s skattefrihet. Vid reduktionen 1683 var Eric Bagge tvungen att överlämna flera hemman till kronan, men på grund av att han har lagt ner stora underhållsavgifter på Mems slott och gård så fick han behålla dessa. När Eric Bagge dör 1692 begravs han i Tåby kyrka och hans begravningsvapen finns uppsatt i kyrkan på södra långsidan. Sonen Eric Bagge d.y. ärver egendomen, men när han dör i slaget vid Warchau år 1705, fortsätter änkan Hebba Christina Welling att driva säteriet. Hon löser ut de övriga arvingarna i dödsboet och tillsammans med sin son Eric Jacob Bagge äger och brukar hon egendomen.

Kring år 1940 började en insamling inom Svenska Landsbygdens Ungdomsförbund, SLU, för att kunna anskaffa en egen gård till förbundet. I fyra år pågick insamlingen som totalt gav 19 629 kronor, en grund att stå på men inget som räckte till att köpa en gård. Vid SLU-stämman i Vänersborg 1944 bestämdes att man tillsammans skulle starta en gemensam föreningsgårdsinsamling. I mars 1946 hade 717 000 kronor samlats in. Detta räckte nu till en gård, eller varför inte ett slott? Mems slott köptes den 12 mars 1948 av SLU och övertogs den 1 april samma år.

Slottet var dock inte i gott skick och en ny insamling startades för att totalrenovera slottet. Den första SLU-kursen hölls på Mems slott 1949, efter det att renoveringen var klar. Genom köpet av Mems slott bildades Stiftelsen Föreningsgården vars uppgift var ”att bedriva upplysnings- och utbildningsverksamhet i frågor, som beröra samhället och individen med särskild betoning av landsbygdens förhållande”. 1997 hade antalet kurser minskat på Mem och behovet var inte alls detsamma som 40 år tidigare. Centerns Ungdomsförbund som förbundet nu hette, valde därför att sälja slottet. Pengarna från försäljningen återgick till Stiftelsen Föreningsgården, vilken idag inte har någon egen verksamhet, men genom att den ger bidrag till utbildningsprojekt uppfyller den fortfarande sitt syfte. En del av inventarierna från slottet är idag deponerade hos Centerpartiets Ungdomsförbund och dess systerorganisationer.

Mems slott användes 1997-2001 som konferenshotell, men är sedan 2001 i privat ägo.

Otrevliga spöken på Mems slott

Befolkningen i Mem har i tider pratat om vålnader på slottet, som osaligt vandrat omkring både inne på slottet och utanför i trädgården. Den Vita Frun har också skrämt slottets nattgäster, som har flytt hals över huvud, för att aldrig mer sätta sin fot på slottet efter dessa skräckinjagande upplevelser.

Källor: Wikipedia, Svenska slott och herresäten i Sverige Åke Nisbeth, http://historiskt.se/gota1.htm

EN

Upp

Lämna en kommentar