Bertil Norström

Bertil Norström föddes den 9 september 1923 i Sala. Han är en svensk skådespelare, som har gjort ett stort antal mindre roller i svenska filmer och TV-serier. Han är sedan 1947 gift med skådespelerskan Margreth Weivers.

Han började som journalist i hemstaden och arbetade några år i början av 1940-talet vid Sala Allehanda tills teaterintresset tog över och han började vid Calle Flygares teaterskola i Stockholm. Han började i operettfacket och gjorde 1946 sin debut på Oscars-teatern i Eskapad. Därefter följde några år mellan 1947 och 1949 på Hippodromteatern i Malmö och därpå 1949-1953 vid Malmö stadsteater. Därefter kom han till det som skulle bli hans fasta scen fram till 1979, Norrköping-Linköpings stadsteater, sedermera Östgötateatern, där han både spelade och senare regisserade.

Bertil Norström med Margreth Weivers

1979 flyttade han till Stockholm och stadsteatern där han var några år innan han 1984 pensionerades, men han har även därefter varit flitigt verksam, ofta i samma sammanhang som sin fru Margreth Weivers.

Roy Andersson

Han är något av birollernas stora mästare i svensk film och tv. På 1970-talet kallades han svensk teaters flitigaste extraknäckare. Han har blivit något av en specialist på att framställa bittra och buttra medelålders och senare äldre män. Som sådan blev han känd i ett par av sina större roller som kylskåpsförsäljaren i Roy Anderssons En kärlekshistoria (1970) och som lagerarbetaren Bengt i Varuhuset (1987-1989).

Bild ur Varuhuset

Ett betydande antal av hans många biroller faller emellertid inom det mer komiska facket.

Källor: Wikipedia, sfi.se

LDm

Tillbaka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s