Fiskeby Board AB

Fiskeby Board AB bildades så sent som 1985 när KF sålde övriga Fiskeby till Holmen. Det är trots det Sveriges äldsta pappersbruk med anor från 1630-talets Norrköping.

Bild: http://www.fiskeby.com, Fiskeby Board

Det var borgarna Anders Mattson och Nils Månsson, som 1637 fick kungligt privilegium av Drottning Kristina att starta ett pappersbruk i Fiskeby. Merparten av äganderätten till pappersbruket torde ha övergått till Louis De Geer under 1640-talet.

             

Bilder från Wikipedia och Google bilder, tv Drottning Kristina th Louis De Geer

Fiskeby var en viktig plats, inte bara för vattenkraftens skull, utan kanske mera för att det var en omlastningsplats för produkter från Finspång. Man transporterade godset på sjöarna Dovern och Glan på sin väg till hamnen i Norrköping.

Foto: turistnorrkoping

I mitten av 1600-talet och ett par hundra år framåt, användes lump och sedan en blandning av lump och halm, som råvara till papperstillverkningen. Det var kringresande lumpsamlare som svarade för anskaffningen av råvaror och konkurrensen var hård.

Pappersbruket i Fiskeby hade en växlande konjunktur under århundradena och anläggningen genomgick många förändringar och ombyggnader.

På 1800-talet hade de första pappersmaskinerna installerats i landet och fram emot 1850-talet började konkurrensen från allt fler maskinpappersbruk bli övermäktiga för flera handpappersbruk.

Papperstillverkningen genomgick en revolutionerande förändring vid den här tiden. Man hade utvecklat en teknik att använda ved som råvara. Det ledde till att Fiskeby handpappersbruk lades ner strax efter 1850.

Det dröjde dock inte länge förrän bruket återuppstod, nu med helt andra tekniska och ekonomiska förutsättningar.

1871 bildades Fiskeby Fabriks AB och det nya pappersbruket utvecklades väl och vid sekelskiftet uppfördes sliperi och sulfitmassafabrik i Fiskeby. Under 1971 köpte Fiskeby Fabriks AB upp Skärblacka AB, Ljusfors AB och Finspångs Styckebruks skogar, samt Yxvikens sågverk.

Munksjö AB, med säte i Jönköping, övertog 1931 Fiskeby Fabriks AB, men sålde det igen efter elva år till KF. Efter det ser företagets historia kortfattat ut som följer:

1951 lades sulfitmassatillverkningen ned.

1953 startades en ny fabrik för tillverkning av kartong, papp, med returpapper som huvudsaklig råvara.

1960 ändrades bolagets namn till Fiskeby AB.

1970 togs en så kallad extruder, det vill säga, en maskin för plastbeläggning och laminering av papper och kartong i bruk.

1985 blev företaget ett eget aktiebolag inom KF Industri AB, med namnet Fiskeby Board AB, detta efter att KF sålt det övriga Fiskeby till Holmens bruk.

1987 firade bruket sitt 350-årsjubileum och genomförde en mycket omfattande om- och tillbyggnad av sin kartongmaskin.

Man hade 2007 runt 300 anställda.

Källor: Texten i den här artikeln är ett fritt utdrag ur I Louis De Geers fotspår, Arne Malmberg, originalförfattare Gunnar Henriksson, Wikipedia, Norrköpings Tidningar

LDm

Tillbaka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s