Borgs Herrgård

Bild: Harri Blomberg, Wikipedia

Borg är en herrgård vid Motala Ström i Norrköpings kommun. I skriftliga källor nämns Borg år 1333 under Magnus Erikssons regering, då det var en kungsgård. På gården har det bott människor sedan vendeltiden (600-700) e Kr). Gården låg bredvid den viktiga farleden Motala Ström. Ute på fältet vid Norrköpings mässhallar finns resterna av en förhistorisk skans. Med en skans menas en jordvall som man byggde pallisader på av trä, för att göra den högre. Skansen var 1,5 m hög och 7 m bred. Eventuellt kan den också ha uppförts för att försvara handelsplatsen Herrebro, som låg någon kilometer bort inåt land längs Strömmen. Invid Borgs kungsgård uppfördes under tidig medeltid en kyrka, vilken 1813 ersattes av en ny kyrka.

1729 härjade en våldsam brand både på Borgs Gård och Borgs Kyrka.

Foto: Wikipedia, Borgs kyrka

Vid arkeologiska utgrävningar 1992 och 1993 hittades lämningar efter senneolitikum och bronsåldern. Det var lämningar efter ett tiotal hus som bl a var stolphål och härdar. Senneolitikum varade under perioden 4000 till 1700 f Kr. Under denna tid började man att övergå från samlar- och jägarsamhället till jordbrukssamhället. Man stannade kvar på sina boplatser längre tider för att odla säd. Samtidigt som man fortfarande jagar, fiskar och samlar in växter och ägg m.m.

Bild: Wikipedia

Under denna tid finns Trattbägar-, Gropkeramisk-, Stridsyxe- och Senneolitisk kultur och bronsåldern. Även lämningar efter järnåldern har hittats här, bl a stolphål, sju huslämningar, keramik, armringar, kammar och fragment av ben från djur och människor. Ett kulthus har också funnits här under järnåldern och det byggdes under 900-talet. Från medeltiden har man hittat material från kungsgården bl a fem hus, sporrar, armborstpilar, keramik och glasskärvor.

Källa: Internet Borgs Herrgård, Wikipedia

EN

Upp

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s