Norrköpings näringsliv efter textilindustrin

Register för företag finns längre ner på sidan!

Man har alltid framställt Norrköping som ”den stora och idoga fabriksstaden”. Den var fylld av rykande skorstenar längs Strömmens stränder. Både industri- och näringslivsstrukturen ändrades dock drastiskt under årens lopp.

Norrköping var under 1980-talet fortfarande en stor industristad, men det var inte längre textilindustrin som dominerade. Inom textilbranschen arbetade endast runt 300 personer.

Massa- och pappersindustrin behöll sin starka ställning och sysselsatte tillsammans med den grafiska industrin cirka 4500 personer.

Verkstadsindustrin hade med sina drygt 5500 anställda tagit ledningen. Norrköping har även blivit ett viktigt kommunikationscentrum.

Förbindelser, samt post- och televerksamhet sysselsatte nästan lika många. Snabbast ökade dock den offentliga sektorn. Antalet anställda i kommun, landsting och statlig verksamhet hade nästan fördubblats sedan 1970 och uppgick till nästan 23 000 personer. Det hade utlokaliserats fem statliga verk som bidrog till förändringen.

Näringslivet i Norrköping spände alltså över ett mycket brett register.

Vi ska under den här rubriken kort presentera några av de företag som fanns i staden på den här tiden, vissa har försvunnit, några finns fortfarande kvar.

LDm

Register: Artiklar om Norrköpings näringsliv efter textilindustrin, en del ännu ej publicerade, research pågår. Till de publicerade finns en bild!

Klicka på bilden eller länken för att komma till artikeln.

 ABV

AB Svea Choklad

AEG

 AMU – Arbetsmarknadsutbildning

Arbetsförmedlingen

BPA bygg

Distriktstullkammaren

Ericsson Telecom AB (LM Ericsson)

Fiskeby Board AB

Kungliga Bråvalla flygflottilj, F 13

 Norrköpings Energiverk

 Norrköpings Tidningar

Philips Norrköpingsindustrier AB

 SMHI

 Standard Hotel

TENO AB

Tillbaka             Hem

Lämna en kommentar