Mauritzberg

Foto: Mauritzberg

Birger Nilsson Grip´s Björsätter på 1500-talet. Herrgården Mauritzberg, som ursprungligen kallades för Björsätter, har anor från 1500-talet. Den tillhörde, som åtskilliga andra gårdar i socknen, Birger Nilsson Grip. Gårdarna gick i arv till sonen, riksrådet Mauritz Birgersson Grip, som dog 1592. Under hans tid byggdes slottets norra flygel. Hans dotter Ebba, gift med riksrådet Svante Banér, ärvde godset och namngav det efter sin far.

Bild: Wikipedia

Få herrgårdar har ett så ståtligt läge som Mauritzberg, som står på en vacker klippa vid Bråviken, med utsikt över vatten och blånande skogar.

Foto: turistnorrkoping, Vy från Mauritzberg

Mauritzbergs läge vid Bråviken var mycket lätt tillgängligt under århundraden, så resorna gick snabbare till sjöss än till lands. Trots sitt gynnsamma läge har Mauritzberg aldrig varit någon militär fästning.

Huvudbyggnaden byggdes på 1600-talet. Ebba Grips dotter Elisabeth gifte sig med friherre Erik Sparre, som började slottsbygget. Flyglarnas fasader lär härstamma från den tiden.

Sparre sålde slottet till Claude Roquette, adlad Hägerstjärna, som var drottning Kristinas hovskräddare.

Slottet brändes ner av ryssarna år 1719, men byggdes åter upp av greve Claes Ekeblad d.ä., Hägerstjärnas dotterson. Han var gift med Hedvig Mörner av Morlanda.

Bild: Wikipedia

Slottet stod färdigt år 1725 och ser i allt väsentligt likadant ut idag. Slottets arkitektoniska utsmyckningar får tillskrivas Carl Hårleman (1700-1753). På broräcket står vackra järnurnor med initialerna HESR. Det betyder Hedvig Eleonora Suecia Regina, svensk drottning från 1700-talet som var gift med Karl X Gustav. Järnurnorna är tillverkade på Näfverqvarnsbruk vid Bråviken, omkring en mil från Mauritzberg. Över ingången till huvudbyggnaden sitter en huggen stenkartusch med Gripvapnet, påträffad i samband med restaureringsarbeten på 1800-talets mitt.

Bild: Wikipedia, Karl X Gustaf

Stenen är en återfunnen rest av det äldsta stenhusets utsmyckning. Högst upp, ovanför huvuddörren finns ett klock- och flaggrum. Urverket är från 1200-talet, och urtavlan har endast en visare. Klockspelet hålls igång med 2 stycken tunga lod, som dras upp varje dag. Det ena lodet driver urverket, det andra klockspelet.

Slottets norra flygel byggdes samman med huvudbyggnaden av greve Bonde så sent som på 1910-talet. Det sägs att han inte ville smutsa ner sina skor när han gick till Jägarsalen för att inta sina vardagsmåltider. Slottets senare invånare, gäster och personal har varit tacksamma för grevens praktiska bygge.

Från kulturhem till konferenshotell på 1900-talet

År 1912 köptes slottet av greven och författaren Birger Mörner, som gjorde Mauritzberg till ett kulturhem. Han skrev här sin roman ”Bråvallahus”, som är en romantiserad version av slottets historia.

Bild: Wikipedia

Den halvcirkelformade trappan som ledde till huvudbyggnaden, byggdes av häradshövding Sjöberg på 1920-talet. Bland slottets otaliga ägare kan nämnas Luxor Industri som hade slottet som semesterhem för personalen 1947-1979, samt Zanda AB som genomförde en genomgripande ombyggnad och renovering av slottets båda flyglar under åren 1983-84.

Allt sedan Ebba Grip och drottning Kristina har kvinnor haft stort inflytande över slottets utveckling.

Foto: turistnorrkoping, Liisa Lipsanen

År 1990 köptes slottet av finska Style invest OY, som ägs av civilekonomen Liisa Lipsanen.

Hon har inrett slottet som ett aristokrathem, och pietetsfullt bevarat den ursprungliga, historiska miljön. År 1994-95 har slottets huvudbyggnad och flyglar restaurerats utvändigt med bistånd av länsantikvarieämbetet. Fasaderna har återfått den färg som de haft under karolinertiden på 1600-talet. Slottsgården har planerats på nytt och fått en beläggning av kalkstenshällar och kullersten. I den tidigare kvarnbyggnaden har man inrett ett slottscafé.

År 1993 restaurerades slottets gamla stallbyggnad till ett sex meter högt valvförsett galleri. Utställningar och andra kulturevenemang, som Liisa Lipsanen har arrangerat i slottsgalleriet, har dragit till sig publik från när och fjärran. Hon har räddat ett gammalt svenskt kulturhem och gjort det till en levande träffpunkt, ett konferenshotell och ett nytt kulturcentrum på Vikbolandet.

Mauritzberg Golf och Sea Resort innehåller, ur Europeiskt perspektiv, ett högintressant konceptboende med underbara fritidsvillor, privat 18 håls golfbana, tennisbanor, hamn för fritidsbåtar och sist men inte minst ett underbart hotellboende i Mauritzbergs vackra 1600-tals slott.

”Allt finns dessutom inom synhåll från slottet och bildar på så sätt en harmonisk helhet.”

Mauritzberg Golf och Sea Resort är en anläggning för privatpersoner och företagare på konferens men har även på senare tid blivit ett attraktivt turistmål. Utöver allt detta så har vi bevarat en unik och spännande restaurangmiljö som naturligtvis ligger helt i linje med vår övriga profil.

Interiör

Förstugan och trapphuset har fått sin arkitektoniska utformning i vårt sekel. Ovanför den öppna spisen hänger ett helfigursporträtt av Mauritz Birgersson Grip som gett gården dess namn. Till vänster om förstugan finns biljardrummet som har väggmålningar i rokoko. Bland annat rummet i den gamla matsalen har en öppen spis över vilken det hänger ett porträtt av greve Claes Ekeblad. Inredningen och möblerna är till den största delen 1700-tal.

Källa: Wikipedia

EN

Upp

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s