Strömsholmen

 

I slutet på 1800-talet (1870) blev Strömsholmen stadens nya nöjescentrum sommartid. Här öppnades ett cafe’ med alkoholservering vilken man då kallade för ett schweizeri. Det fanns även en paviljong och en musikestrad med inramning av blomsterrabatter. Mineralvatten och behandling med elektricitet av doktor Haglund serverades varje morgon kl 6-9. Det hade alltså kommit ett nytt undergörande medel. Senare på dagen blev det full ruljans på holmen. Kägelkloten rullade och punschen flödade.

Foto: turistnorrkoping, Stadsbiblioteket Norrköpingsrummet

Det fanns alltifrån dockteater till ballonguppstigningar och helgdagskvällar var det tillströmning av folk från alla samhällsklasser. Konserter med regementsmusik från Linköping eller toner av stadens egen skarpskyttekår förekom också. Uppträdanden av akrobater, eldslukare och skäggiga damer bjöds det också på.

Foto: turistnorrkoping, Stadsbiblioteket Norrköpingsrummet

Första maj och midsommar firades på Strömsholmen och där hölls student- och arbetarmöten. Vintertid när kylan höll i sig ordnades skridskofester.

Idag är det Roddarklubbens tillhåll och diskussioner pågår om Strömsholmens framtid. Eventuellt blir det en ny restaurang, eller bostäder.

Källa: Texten är ett fritt utdrag ur Stad i nöd och lust, Norrköping 600 år, Arne Malmberg

LDm

Tillbaka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s