Amy Diamond

Amy Diamond, egentligen Amy Linnéa Deasismont, föddes den 15 april 1992 i Norrköping. Amy är en svensk popsångare och skådespelare. Hennes genombrott kom i början av 2005 vid tolv års ålder med låten ”What’s in It for Me”, som blev en stor hit i Skandinavien 2005 och höll sig på topplistorna i fyra månader.

Hon har gett ut fem album, och har också gjort många TV-framträdanden. Hon har bland annat spelat i SVT:s serie ”De drabbade”, och hon gjorde rollen som isprinsessa i SVT:s julkalender ”LasseMajas Detektivbyrå 2006”.

Våren 2011 blir hon programledare för hundprogrammet ”Bulldogg” i Barnkanalen, som spelas in under sommaren 2010.

Med låten ”Thank You” var hon med i den svenska Melodifestivalen 2008, den kom på åttonde plats. I festivalen 2009 var hon med igen, med låten ”It’s my life”, men gick inte vidare till final.

Hennes far är britt medan modern är svensk. Snart efter att hon föddes flyttade familjen till England och därför var engelska det första språket Amy lärde sig. När Amy vid 4,5 års ålder flyttade tillbaka till Sverige, bosatte de sig i Jönköping, där hon fortfarande bor. Först efter flytten till Sverige lärde sig Amy svenska flytande. Hon pratar fortfarande engelska hemma med sin pappa.

Skridskoprinsessa

Amy började med konståkning som en hobby när hon var sex år gammal. Hon har vunnit flera guldmedaljer och ett silver i distriktsmästerskapen i konståkning. Hon gick också i en dans- och teaterskola, och deltog i teater- och TV-produktioner som gav henne erfarenhet av att uppträda inför publik.

Diamond började tidigt att sjunga. När Amy sedan började med musik så blev det för mycket att samtidigt hålla på med konståkning, så hon blev tvungen att välja och valde musiken. Ett av hennes första offentliga framträdanden var när hon var sju år på talangtävlingen ”Småstjärnorna” sommaren 1999. Hon klädde sig som Belinda Carlisle och framförde låten ”Heaven Is A Place on Earth” vilket gav henne tredje plats i tävlingen. År 2004 deltog hon i många talangtävlingar som ”Minimelodifestivalen” i Jönköping och TV4:s ”Super Troupers”, där hon vann sin deltävling. Hon sjöng också med Helges All Stars 2004. I mitten av 2004 vann hon radiostationen Mix Megapols talangtävling, där första pris var att få spela in en singel.

Småstjärnorna

Amy Diamond slog igenom i början av 2005 med låten ”What’s in It for Me” och samma år hade hon även hitlåtar som ”Welcome to the City”, ”Shooting Star” och ”Champion”, som var det svenska friidrottslandslagets officiella VM-låt för VM i friidrott 2005 i Helsingfors. ”What’s in It for Me” var den första av dessa att vara en hitlåt även i Sveriges grannländer Danmark, Norge och Finland. ”What’s in It for Me” blev även en hit i de baltiska staterna, och i Polen var den den mest spelade låten under hela sommaren 2005.

Amy Diamond nominerades till pris vid flera galor 2005: Grammis, Rockbjörnen, NRJ Awards, Nickelodeon Kids Choice Awards och Nordic Hit Music Awards. Hon tog hem pris i Nordic Hit Music Awards (som yngsta artist någonsin), NRJ (även här som yngsta artist) och Nickelodeon. Hon är den yngsta artist någonsin som nominerats till en Grammis.

I maj 2006 släpptes det andra albumet: ”Still Me, Still Now” som sålde guld redan innan det hade släppts. Från albumet har singlarna ”Don’t Cry Your Heart Out”, ”Big Guns” och ”It Can Only Get Better” släppts.

I mitten av år 2006 var hon på turné med Diggiloo. På hennes tredje album ”Music in Motion” som släpptes i november 2007 har låtskrivare som Max Martin och Alexander Kronlund (som skrivit bland annat ”Lucky” till Britney Spears) skrivit låtar. Hon har även skrivit kontrakt för ytterligare tre skivor och en samlingsskiva. Dessutom lär det komma en hel del singlar till, av de hits som kommer på albumen.

Förutom sina egna låtar, vilka är på engelska, har Amy Diamond uppträtt med flera andra låtar, som den franskspråkiga sången ”Non, je ne regrette rien”, som i originalet framförs av Édith Piaf. Andra sånger är ”Mamma Mia” (på svenska), ”Sång till friheten” med flera.

I mitten av 2006 blev hon framröstad av tidningen Aftonbladets läsare till ”Sommarens turnédrottning” och i början av 2007 blev hon framröstad till ”Årets artist” 2006 av tidningen Tove.

Amy Diamond framförde låten ”Thank You” i den första deltävlingen i Melodifestivalen 2008 i Göteborg. Låten röstades direkt fram till finalen i Globen i Stockholm den 15 mars 2008. Väl i final slutade bidraget på åttonde plats.

I Melodifestivalen 2009 gick melodin ”It’s my life” vidare från deltävling 2 i Skellefteå Kraft Arena till andra chansen, där den slogs ut.

Hon medverkade som yngsta deltagare i Körslaget 2009 med en egen kör ifrån Jönköping.

Amy Diamond läser till frisör vid John Bauergymnasiet i Jönköping.

Källa: Wikipedia

LDm

Tillbaka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s